KulturÖsterbottens Logo

Bild på violinist

Karlebynejden firar Svenska veckan med digert program

TEXT: Reidunn Manderbacka, Luckan i Karleby / KulturÖsterbotten

Svenska veckan – Svenskfinlands största kulturevenemang – firas i år på 18 orter runtom i landet. Karleby var en av de första städerna som kom med i samarbetet, som koordineras av Folktinget.

I år ordnas Folktingets österbottniska Svenska dagen-fest i Karleby, närmare bestämt i stadshuset med start kl. 15. Festtalet hålls av professor Gustav Björkstrand. En kvartett från Mellersta Österbottens kammarorkester och Philip Järvenpää medverkar med musik. 

Under hela Svenska veckan, dvs. 1–7 november, ordnas det program i Karlebynejden. På Dialektens dag 1 november ges en ny dialektbok ut. Författarna Eva-Stina Byggmästar och Rosanna Fellman besöker biblioteket, och Fredrik Hertzberg föreläser om Edith Södergran. 

Är du nyfiken på vad Brit Stenman, nyvald Gamle Calle i Karleby, har att berätta för historier från Norge? Då ska du bänka dig i Hongellsalen i stadsbiblioteket torsdag 4 november!

Alf Mylläri har nyligen komponerat musik till ett antal dikter av Edith Södergran. På allhelgonaaftonen (5 november) framförs musiken av Sonja Biskop (sång) med Alf Mylläri vid pianot och Mika Mylläri på trumpet och flygelhorn tillsammans med en stråkkvartett i stadsbiblioteket. –Hela programmet för Svenska veckan hittar du här: www.svenskaveckan.fi

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg