KulturÖsterbottens Logo

Dialekterna engagerar – inspirerande material tillgängligt för evenemang

TEXT: Johanna Björkholm, KulturÖsterbotten

Österbottningarna gillar sina dialekter, det är ett välkänt faktum. Det märks tydligt också inom KulturÖsterbottens projektverksamhet. 

I våras lanserade projektet Kurant satsningen ”stjyltsaningar”, som på de sociala medierna har lyft fram dialektala talesätt. Varje vecka publiceras ett nytt dialektalt uttryck från olika delar av regionen.

– Vi uppmuntrar alltid läsarna att dela med sig av varianter och närliggande uttryck, vilket ofta leder till intressanta diskussioner och reflektioner, berättar projektledaren Johanna Björkholm vid KulturÖsterbotten.

Stjyltsaningar har inspirerats av internetmemen ”dude with sign”, men i stället för skyltar med allmänna sanningar har projektet valt att lyfta fram etablerade sanningar på dialekt. En stjyltsaning är med andra ord en text på dialekt, ofta ett talesätt, som är kort nog för att rymmas på en skylt. En stjyltsaning förmedlar alltså en dialektalt uttryckt sanning, som många kan hålla med om.

Stjyltsaningar har en egen Instagram-sida – www.instagram.fi/stjyltsaningar – men publiceras även i KulturÖsterbottens Facebook-flöde – www.facebook.com/KulturOsterbotten – samt i Facebook-gruppen ”Österbottniska dialekter”. 

Gåtpromenad och dialektpoesi – material tillgängligt för evenemang

Stjyltsaningar skulle ha antagit en högst fysisk form på dialektfestivalen Priima på Fagerö folkpark i augusti med bland annat fotobås och dekorativa stjyltsaningar. Festivalen måste dessvärre ställas in på samma sätt som till exempel Konstens natt i Vasa. I Vasa, utanför stadsbiblioteket, visade man dock den aktuella torsdagskvällen upp foton på ett antal stjyltsaningar. Det blev då ett första försök med fysiska skyltar.

Allt det material som tagits fram finns ändå tillgängligt och är redo att användas. Och det finns olika material för olika aktiviteter att välja mellan:

– Vi erbjuder bland annat en gåtpromenad med traditionella gåtor på österbottnisk dialekt, berättar Björkholm. Sedan har vi också ”dialektpoesi”, där man får placera in dialektord från olika orter på en fin bakgrund och skapa sin egen dikt.

Planerar du eller din organisation eller förening ett evenemang där dialektala aktiviteter kunde passa in? Kontakta i så fall projektledaren Johanna Björkholm: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.! Allt material kommer också senare att publiceras på KulturÖsterbottens materialbank på webben.

Missa inte heller inspelningen från webinariet ”Dialekten lever. Webinarium om att uttrycka sig på dialekt”! Inspelningen är fram till årsskiftet fritt tillgänglig på KulturÖsterbottens materialbank: www.kulturosterbotten.fi/om-kulturoesterbotten/materialbank/beraettande. Webinariet ordnades 10 maj av projektet Kurant, och inspelningen gjordes tillsammans med projektet Boden Live. Ämnen som behandlas är bland annat dialekt på sociala medier (Tomas Bäck, Tomppi’s memes), dialekt i musik och poesi (Hanna Lagerström, artist) och dialekt på scenen (Lina Ekblad, skådespelare). 

Väälkumi ti njuut åov dialektren!

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (SÖFUK)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Ulrica Karp
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg