KulturÖsterbottens Logo

Österbottningarna vill ha det Priima!

TEXT: Robert Westergård, KulturÖsterbotten / Luckan i Sydösterbotten

När biljetterna till storsatsningen Priima släpptes, var österbottningarna inte sena att reagera. Redan första dagen såldes över hälften av alla biljetter till festivalen. I nuläget återstår endast några biljetter till dagsprogrammet, och också av dessa är lejonparten bokade. – Dialektfestivalen Priima ordnas lördag 14 augusti på Fagerö folkpark i Närpes.

Rusningen till biljettluckan är dock inte överraskande med tanke på programmet. En standarbiljett till dagsprogrammet låter besökaren ta del av dialektuppträdanden av bl.a. humorgruppen KAJ, Månskensbonden och Hanna Lagerström. På kvällen uppträder bl.a. dyngmetalbandet 1G3B och Vörås tuffaste rockabillyband, Vörjeans. Utöver musikuppträdanden ordnas även olika program som alla har samma röda tråd: dialekterna.

 Priima blir helt enkelt ett fullspäckat dialektspektakel, berättar Robert Westergård, informatör på Luckan i Sydösterbotten och en av huvudarrangörerna för dialektfestivalen.

Det är fullt möjligt att det i augusti ännu finns corona-restriktioner för offentliga evenemang. För att ta det säkra före det osäkra har arrangörerna därför valt att drastiskt skära ner det totala antalet biljetter till evenemanget. Det var ett svårt beslut att fatta, eftersom det innebär att det antagligen inte går att köpa en biljett först vid festivalplatsen på Fagerö. Efterfrågan på biljetter blir helt enkelt större än utbudet, förklarar Westergård.

En liten tröst har han dock att erbjuda den som eventuellt inte hinner få någon biljett:

– Vi kommer att strömma delar av festivalen, berättar Westergård. Den som inte har möjlighet att vara med på plats på Fagerö kan på så vis ändå kan ta del av folkfesten, åtminstone i viss mån.

– Sammanfattningsvis ser vi framemot en Priima lördag i augusti, lovar Westergård.

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg