KulturÖsterbottens Logo

Välkommen på KulturÖsterbottens webinarier i maj!

TEXT: Johanna Björkholm och Heidi Hummelstedt, KulturÖsterbotten

KulturÖsterbottens projekt bjuder på två smaskiga webinarier i maj. Först ut är webinariet ”Dialekten lever” den 10 maj. Sedan följer ett webinariet ”Medeltiden med moderna ögon” den 18 maj. Läs mera om innehållet nedan. Båda är avgiftsfria, men kräver förhandsanmälan. Häng med!

Dialekt beskrivs ofta som gammalmodig och konservativ. Men i Österbotten används dialekt även på nyskapande sätt och i nya medier. I webinariet ”Dialekten lever” får vi exempel på denna livskraft! Det är måndagen den 10 maj kl. 18–20.30 som gäller. Webinariet består dels av presentationer, dels av ett digitalt berättarcafé i samarbete med GLÖD Österbottens berättarcentrum. Bland presentationerna finns Tomas Bäck, som berättar om hur han använder dialekt på sociala medier genom Tomppi´s Memes, Lina Ekblad som talar om dialekt på scenen, Lisa Södergård som berättar om dokumentation av dialekter och Hanna Lagerström som talar om dialekt i poesi och musik.

Sedan följer ett digitalt berättarcafé som har temat ”Fåltji förr i väädin”. Ann-Luise Bertell inleder och bjuder in till gemenskap i berättandets och lyssnandets tecken. Vi får lyssna till berättelser som kanske kan inspirera till egna minnen och berättelser. I mindre grupper ges möjlighet att dela med sig på ett enkelt och lättsamt sätt. Det går också bra att bara lyssna. Var och en får berätta på sitt modersmål.

Vill du veta mer om Österbottens och Östersjöns medeltidshistoria? Tisdag 18 maj kl. 10–15 ordnar KulturÖsterbotten och Medeltidsveckan på Gotland ett webinarium för alla som vill fräscha upp sina kunskaper om den spännande medeltiden i Östersjön och Bottniska viken. Som föreläsare medverkar arkeolog Risto Nurmi från K. H. Renlunds museum i Jakobstad, professor emeritus Nils Erik Villstrand från Åbo Akademi, museipedagog Lars Kruthof från Gotlands museum och verksamhetsutvecklare Viktor Lindbäck från Riksantikvarieämbetet.

Vi får höra mer om bosättningarna vid Bottniska viken under järnåldern och tidig medeltid, och om Östersjön som arena för handel och kulturutbyte men också sjöröveri – med vårt Korsholms slott som en av de centrala punkterna. Vi får också höra om Gotlands dramatiska medeltid som haft återverkningar också här hos oss, och om hur man idag kan synliggöra en svunnen epok med ny teknik (Augmented Reality).

Faktaruta

Dialekten lever

  • Måndag 10.5 kl. 18–20.30
  • Anmäl dig senast söndag 9.5 på bit.ly/3x8avWW
  • Du kan anmäla dig till hela programmet, enbart till presentationerna eller enbart till det digitala berättarcafét.
  • För mera information, kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
  • Det kostar inget att delta. Välkommen med!
  • Webinariet är en del av projektet KulturÖsterbottens Kurant – Kulturarv för nutid med tradition. Berättarcafét genomförs i samarbete med GLÖD Österbottens berättarcentrum. Webinariet strömmas i samarbete med projekt Boden Live, Yrkesakademin.

Medeltiden med moderna ögon

  • Tisdag 18.5 kl. 10–15. Webinariet strömmas, men föreläsningarna kommer att finnas tillgängliga även efteråt.
  • Anmäl dig till projektledare Heidi Hummelstedt senast 16 maj: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
  • Det kostar inget att delta. Välkommen med!
  • Webinariet är en del av projektet Medeltiden 3.0, där KulturÖsterbotten samarbetar med Medeltidsveckan på Gotland kring förmedling av medeltidshistoria. Webinariet strömmas i samarbete med projekt Boden Live, Yrkesakademin
SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg