Wasa Teater Logo

#därförteater

TEXT: Ann-Luise Bertell

På teatern har vi haft ett väldigt annorlunda spelår. Vi vet alla hur coronaepidemin har drabbat alla samhällssektorer hårt, men för oss som ordnar evenemang där människor ska samlas har det varit väldigt omtumlande. Vi har ju haft så tyst! Och så tomt! Det har varit så stilla i våra publika utrymmen, där det alltid brukade vara så fullt av folk, och liv och rörelse. Vi saknar publiken. Sorlet i salongen innan ljuset går ner, spänningen i tystnaden då ingen vet hur det ska gå i teaterföreställningen, applåderna! Pauserna, kaffet och bakelserna. Alla samtalen efteråt, vad tyckte du, vad kände du?

Många har under detta år berättat om hur mycket de saknar kulturen, saknar upplevelserna, saknar att få samlas tillsammans. Kontakten mellan scen och salong är ibland nästan påtaglig, skådespelarna lever och andas med sin publik. Men också kontakten mellan åskådarna är viktig. Att vi delar upplevelser med varandra under konserter, teaterföreställningar, sportevenemang får oss att känna att vi är tillsammans, att vi hör ihop. Att vi trots alla våra olikheter ändå är ganska lika, att vi färdas tillsammans i ett underbart sällskap. Det är för detta som teatern och kulturen behövs mer än någonsin nu i vår tid.

Wasa Teater är därför med i initiatviet #därförteater, där alla finlandssvenska teatrar tillsammans, går ut och berättar om att vi finns här för att berätta för er. För att få er att känna, tänka och förfäras. Få er alla att känna att ni lever.

Varmt välkomna till Wasa Teater i höst. Välkomna tillbaka!


SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg