Wasa Teater Logo

17 april ses Wasa Teaters första streamade föreställning!

TEXT: Jan Fröjdö, Marknadsföringschef

Under spelåret som pågår har Wasa Teater, på grund av restriktioner, knappt fått ha publik alls. Och publiken är saknad. Wasa Teater har gjort en större digital satsning under spelåret, Julkonsert med Lytts och vänner, och nu lanseras nästa digitala teaterupplevelse.

Den 17 april sker den första streamade premiären från teatern. Från och med den dagen kan man hemma i soffan se fyra direktsända föreställningar av Ernst Underbar! Föreställningarna 17.4, 21.4, 24.4 och 28.4 kl 19 direktsänds via NetTickets-Livetjänst.

Normalt biljettköp till digital föreställning

För att få tillgång till den direktsända föreställningen skall du köpa biljett som vanligt. Vid köp får du en digital biljett till din e-post med en kod som används vid streamingen. Koden är unik och kan användas endast en gång.

På NetTickets sida live.netticket.fi hittas sedan streamingen vid tidpunkten som streamingen av teaterföreställningen sker på. Den kod du fått skickad till dig matar du in i rutan där det står biljettkod och tryck på “Spela upp”.

Teaterchef Ann-Luise Bertell, Ernst Underbar – streamat hem till publiken. Varför?
-Vår verksamhet syftar till att spela för en publik. Teater utan publik är ingenting. Då publiken inte får komma till oss, så vill vi gärna komma hem till dem.

På vilket sätt är en strömmad föreställning annorlunda att producera jämfört med om man har publik i salongen?
-Föreställningen är i princip densamma, det är klart att det alltid är bäst att uppleva teater live tillsammans med andra. Det är en alldeles speciell stämning som uppstår mellan skådespelare och publik i en teatersalong. Men nu filmar vi den samtidigt, och sänder ut den. Det som behövs är en massa teknik och en helt ny yrkeskår i huset, filmare, klippare, tekniker, regissör som kan mediet.

Detta är något nytt för teaterns publik, är det nytt för Wasa Teater?
-Det är första gången i världshistorien som Wasa Teater streamar en föreställning. Därför kan nog också detta ses som ett test. Vi hoppas att publiken tar tillfället i akt och testar se en föreställning online och ger oss feedback om hur det fungerar att se en streamad föreställning.

Kommer man i framtiden att se också andra föreställningar digitalt?
-Säkert är det något som kommer att utvecklas, men jag håller fast vid att teater ska upplevas på plats.


SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg