Yrkeshögskolan Novia Logo

FUI Fika aktualiserar Novias forskning

TEXT: Caroline Lång, informatör vid Yrkeshögskolan Novia.

I år har Yrkeshögskolan Novia lanserat webbinarieserien FUI Fika – RDI Talks. Varje månad bjuds en gäst in för att diskutera ett tema i anslutning till Novias forskning-, utvecklings- och innovationsverksamhet. 

Vad innebär forskning vid en yrkeshögskola och hur samarbetar Novia med näringslivet? Bland annat det vill vi ge dig en inblick i med webbinarieserien FUI Fika – RDI Talks. Temat för vårens fika är nordisk samverkan och till hösten tacklas temat hållbar utveckling.

FUI Fikas första gäst, Michael Stenmark från Arctic Game Lab i Sverige, berättade om spelindustri och regionalutveckling. Arctic Game Lab, med fäste i Norrland och Västerbotten, har lyckats bygga upp ett kluster kring spelindustri vilket har lett till återinflyttning och många nya projekt i regionen. I dag är Arctic Game Lab norra Europas snabbast växande spelkluster.

I mars gästades FUI Fika av Ulla Sjöström från Musikmakarna. Sjöström har under sitt arbetsliv jobbat för jämställdhet inom musikbranschen och har bland annat belönats med hedersomnämnande av svenska regeringen för hennes insatser inom musikexport och tilldelats det prestigefyllda MVP-priset i Denniz Pop Awards. I sin diskussion under FUI Fika lyfte hon fram det svenska musikundret och framgångssagan Musikmakarna. 

Stenmark och Sjöström har samarbetat med Novia inom olika projekt. Nu närmast är ett samarbete aktuellt mellan Yrkeshögskolan Novia och Musikmakarna genom det internationella projektet Songwriters of Kvarken. 

Följande FUI-Fika kommer att handla om teknik och fikat gästas av Patrik Eklund från Umeå universitet. 

Eklund är professor vid Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet. Rötterna finns i Vasa och hemmet i Salo, men en stor del av den akademiska karriären har varit förlagd till just Umeå universitet. Där har han specialiserat sig på tillämpning av logiska algoritmer, speciellt inom hälso- och sjukvård. Patrik är en av Europas ledande experter på modellering av samhällsbelastning från höftledsbrott. I FUI Fikat 14.4 kommer han prata under rubriken ” kan man räkna med data som inte finns”. 

FUI Fika kräver ingen förhandsanmälan och tillfällen hålls i Microsoft Teams. Länk till tillfällen och mera information om FUI Fika finns på novia.fi/Novialia/seminarium. En kortare version av FUI-Fika kan ses i efterhand på Novias Youtubekanal. FUI Fika är en del av Temaåret för forskningsbaserad kunskap. 

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg