Yrkesakademin i Österbotten Logo

Mot nya utmaningar inom yrkesutbildningen!

TEXT: Boris Ståhl, Rektor

Under det senaste året har vår vardag präglats av skyddsåtgärder och restriktioner, misstankar om exponering samt ett antal fall av smitta. Vi har följt med utvecklingen på det lokala planet och växlat mellan närstudier och distanslärande allt enligt myndigheters rekommendationer. Bland personalen och studerande har många frågor väckts om hur vi borde agera i olika situationer, men de riktigt goda svaren har varit få. Men nu får det vara nog om coronapandemin och hur den påverkar oss i vardagen! Låt oss se framåt istället och kolla in vad året 2021 kommer att bjuda på.

I slutet av februari inleddes gemensamma ansökan och tusentals unga i den grundläggande utbildningen skall göra sina val bland många fina utbildningsalternativ. Jag ser fram emot att i höst få möta många nya unga studerande som har valt en utbildning som de är motiverade för. Inom YA har vi ett brett utbud av intressanta utbildningar att välja mellan, brist på alternativ finns verkligen inte. De som nu söker till andrastadiets utbildningar är smått historiska eftersom de är de första som har läroplikt tills de fyller 18 år eller har avlagt en examen på andrastadiet. I och med att kompetenskraven ökar, förutsätter sysselsättning för närvarande minst en examen på andra stadiet enligt de som berett förändringen. Målet är att alla unga genomgår en utbildning på andra stadiet.

Införandet av den nya läroplikten medför även att andrastadiet blir avgiftsfritt för de som berörs av läroplikten. Den nya läroplikten och avgiftsfriheten leder till nya rutiner samt åtaganden för oss utbildningsanordnare. Under vinterns lopp har vi inom YA försökt anpassa oss till den nya läropliktslagen så att vi kan verka enligt den från 1 augusti 2021, men arbetet kommer troligen att fortsätta även efter det, för inte har man kunnat förutse allt som ändringen medför. Det blir intressant att följa med hur utfallet kommer att bli av den nya läropliktslagen. Kommer målet att alla skall genomgå en utbildning på andra stadiet att förverkligas? Kommer löftet från regeringshåll till utbildningsanordnarna om ersättning för alla kostnader som den nya läropliktslagen för med sig att hålla?

På det personliga planet ser jag framemot de tre v:na, våren – villan – vaccin. Våren för alltid med sig ny energi för mig. Det är alltid lika roligt att se hur naturen förändras under våren då allt väcks till livs igen. Under våren börjar man också förbereda sig för en ny villasäsong, man börjar planera årets byggprojekt. Är det en ny brygga? Eller behöver något repareras efter vinterns påfrestningar? Åtminstone vet jag att det finns en del vindfällen att ta hand om. Jag ser med spänning fram emot när det är min tur att ta vaccin, för vaccin vill jag ha mot covid-19. Det är nog det enda sättet för att så småningom komma tillbaka i ett någorlunda normaltillstånd i samhället och då behöver nog de flesta av oss ha blivit vaccinerade. Men tills de tre v:na uppfylls så tänker jag njuta av det fantastiska vädret vi har just  nu med mycket snö, kyliga nätter samt soliga dagar.

Så passa på, gå ut och ta del av det vackra vädret!

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg