KulturÖsterbottens Logo

Spår från medeltiden – medeltid.kulturosterbotten.fi

Spår från medeltiden i ny webbutställning

TEXT: Heidi Hummelstedt, KulturÖsterbotten

Visste du att forntidens runor levde kvar ännu på medeltiden och att det finns föremål här i Österbotten som pryds av runor? Känner du till var gränsen mellan storsocknarna Pedersöre och Mustasaari gick för 600 år sedan? Har du åkt längs den gamla strandvägen med anor i medeltiden? 

Webbutställningen Spår från medeltiden (https://medeltid.kulturosterbotten.fi/) öppnades strax efter årsskiftet. Utställningen sträcker sig från Karleby i norr till Sideby i söder och presenterar 24 objekt – miljöer, berättelser och föremål – med anknytning till österbottnisk medeltid. Besökaren får bekanta sig med t.ex. den runbeprydda tryan från Malax, Sämjostenen i Pensala och Kipprotvägen i Molpe, tre objekt med distinkt anknytning till medeltiden. 

Webbutställningen bygger på intervjuer och fältarbeten som gjorts hösten 2020 inom ramen för Leader-projektet Vandring genom medeltidens Österbotten, som nu har avslutats. För bilderna står Kim Blåfield från projektet Boden. De tolv intervjuerna med lokalhistoriskt sakkunniga personer runt om i landskapet har bandats och är arkiverade i Svenska litteratursällskapets ljudarkiv i samlingen ”ÖTA 364 Spår från medeltiden”. 

Välkommen med på en historisk upptäcktsfärd genom vårt landskap!

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg