KulturÖsterbottens Logo

Ledare – Nytt år, nya möjligheter

TEXT: Åsa Blomstedt, kulturchef KulturÖsterbotten

AB mindreSällan har man väl väntat på ett nytt år lika hjärtinnerligt som på detta! Att få lägga ett år av undantagslagstiftning, restriktioner, förbud och rekommendationer bakom sig. Året då det blev positivt att vara negativ. Året då vi blev tvungna att snabbt hitta nya sätt att mötas, umgås och hålla kontakten via i första hand våra skärmar. Vi har lärt oss att coronaanpassa, coronahälsa, mjuta, platta till kurvan, hålla tvåmetersregeln, sitta i självkarantän och zoombomba. Vi har blivit hobbyepidemiologer och superspridare. Vi har fått ta till oss nya begrepp som klustersmitta, lockdown, social distansering och R-tal. Aldrig förr har vi väl så ofta undrat om vi hörs och syns i rutan och intressant har det varit att få en liten titt in i människors hemmiljöer.

Vi har mer än någonsin börjat uppskatta natur och friluftsliv och möjligheterna att umgås utomhus. Vi har insett att människan behöver kulturell stimulans för att må bra. Samtidigt är det just kulturinstitutionerna och kulturevenemang som har drabbats extra hårt av pandemirestriktionerna. Som exempel kan vi ta biljettförmedlingen vid Luckan i Sydösterbotten. År 2019 förmedlades 1 021 biljetter till olika evenemang, konserter, teaterföreställningar mm. Motsvarande siffra för år 2020 var 128. När man inte får samlas fler än tio personer på en plats, är det svårt att få t.ex. en konsert att bära sig ekonomiskt. 

Digitala lösningar har på ett kreativt sätt nått ut till allmänheten. Under Svenska veckan i november erbjöds många digitala kulturupplevelser från hela Svenskfinland. Men få av oss är beredda att betala för upplevelser över skärmen. Vi är vana vid att allt på nätet är gratis, även kultur. Här behövs en attitydförändring för att våra professionella kulturaktörer ska hållas vid liv, bokstavligen. Produktionerna görs inte gratis, fast de sänds över nätet istället för fysiskt på en scen med publik sittande i salongen. 

Vad har vi då att se fram emot under året som nyss inletts? 

Att planera för året har varit en utmaning. Vid KulturÖsterbotten utgår vi dock från att en aktiv verksamhet ska kunna verkställas. Bland annat projektet Museilotsen ordnar under februari och mars en utställning om sälfiske vid Galleri Arte Mare i Världsarvsporten, Replot. Vårt medeltidsprojekt har nyss öppnat en webbutställning om medeltida spår i vårt österbottniska landskap. Luckan i Karleby firar tjugoårsjubileum och detta uppmärksammas bl.a. med en dramatisering av boken ”Äventyret i Karleby”. 

Förhoppningsvis kan vi under våren ordna också en litterär afton till åminnelse av poeten Gösta Ågren. Tillställningen, som kommer att ordnas tillsammans med Wasa Teater, inhiberades i höstas. 

Under våren kommer ett nytt kulturprogram för Österbotten att ta form. Grunderna har arbetats fram i workshopar under hösten 2020 och dessa blir småningom ett nytt kulturprogram som ska stödja oss alla i vårt kulturarbete. 

Människan är av naturen en anpassningsbar art. Att träffas fysiskt har blivit en lyx som vi uppskattar mer än någonsin. Låt oss ta vara på lyxen när den erbjuds. Ta hand om varandra och håll er friska!

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (SÖFUK)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Marina Vikberg-Grönlund
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg