Wasa Teater Logo

En fiktiv resa med hemlig destination

TEXT: Jan Fröjdö, Marknadsföringschef, Wasa Teater

Teaterpedagog Sarah Bergkulla svarar på frågor om ett projekt som är under planering på Wasa Teater. Från och med våren 2021 är det möjligt att boka ett digitalt teaterprogram för seniorer.

Vad är bakgrunden till teaterns satsning på digitalt teaterprogram för äldre?

  • Wasa Teater vill kunna nå ut till en bred publik. Om publiken inte kan komma till teatern, vill vi nå ut till dem och vara en teater som är tillgänglig för alla. Speciellt de som nu mer än någonsin sitter isolerade, har ett begränsat umgänge och inte har möjlighet att resa någonstans. Med teaterkonsten och dess kreativa underland vill vi erbjuda seniorer en ljusglimt i vardagen där de har roligt och umgås tillsammans. Det är inte en traditionell teaterpjäs som erbjuds utan ett teaterprogram där deltagarna aktivt medverkar på den nivå som det känns bekvämt för dem. 

Vad är det då som kommer hända?

  • Deltagarna bjuds in till en fiktiv resa via en digital plattform, så de kan sitta hemma i soffan eller samlas i mindre grupper på sitt äldreboende. Den fiktiva resan har ett hemligt resmål, med en rad underhållande och roliga aktiviteter på schemat. Aktiviteterna består av hälsofrämjande teaterövningar som tilltalar deltagarnas sinnen, minnet, kreativitet och fantasi. Det kan handla om enklare improvisationsövningar så som att plocka upp ett föremål ur en fiktiv resväska och hitta på varför man tagit med det, skapa inre bilder av själva resan eller dela med sig av ett minne. Programmet uppmuntrar också till rörelse, sång och glädje i form av allsång, dans och andra underhållande aktiviteter. Manuset för teaterprogrammet är uppbyggt i olika delar så att det är anpassningsbart enligt beställarens behov och önskemål. 

Hur har ni gått tillväga när ni skapat teaterprogrammet?

  • Vi började med att göra en undersökning på fältet, för att ta reda på målgruppens behov och önskemål. Utifrån det valde vi testgrupper. Tack vare bidrag från KulturÖsterbotten har vi haft möjlighet att skriva ett manus som utspelar sig på en lyxkryssning. Det blir en minnesrik resa, en lyxkryssning som tilltalar alla sinnen, där deltagarna får gå i roll som resenärer. 

När kan man boka?

  • Teaterprogrammet finns tillgängligt från och med våren 2021 och ska förhoppningsvis kunna erbjudas så länge det finns ett behov. Väcker det nyfikenhet, ska man vara i kontakt med oss teaterpedagoger. 

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (SÖFUK)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Marina Vikberg-Grönlund
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg