Yrkesakademin i Österbotten Logo

Mästare semifinaler 1-4.2021


Mästare är det största evenemanget inom yrkesutbildningen i Finland, där deltagare som är max 22 år tävlar om FM-medaljer i yrkesskicklighet. 

Coronapandemin har medfört många nya verksamhetssätt till yrkesutbildningen och även Mästare-evenemanget har på ett betydande sätt påverkats av den nya situationen. Olikt från tidigare år, så arrangerades semifinalerna nu decentraliserat, dvs varje studerande genomförde tävlingsuppgifterna i den egna läroanstalten. På så sätt kunde deltagarnas och funktionärernas säkerhet garanteras och ingen behövde resa utanför den egna läroanstalten.

På YA har vi jobbat intensivt med förberedelserna för semifinalerna sedan början av året, och nu i dagarna har vi, semifinalkoordinatorer och lagledare, med spänning fått följa med våra studerandes fina tävlingsprestationer. På tisdag 2.2 tävlade två närvårdarstuderande och den 3.2 hade vi två studerande som tävlade i visuellt försäljningsarbete, en tävlande i databehandling, en som tävlade i grenen målning och tapetsering samt tre skogsmaskinsförare och en servitör som tävlade inom sina branschgrenar.

Tävlingarna utfördes på olika sätt beroende på gren, men gemensamt var att vi använde oss av olika digitala verktyg som gör bedömning på distans möjlig, tex. så att praktiska prestationer filmas och streamas via YouTube, och teoretiska uppgifter görs tex. via Webropol eller Microsoft forms. Instruktioner om hur arrangemangen skulle skötas och hur tävlingarna skulle se ut har vi fått kontinuerligt via e-post och olika Teams möten. Det har varit utmanande och annorlunda, men också väldigt roligt tycker våra lärare som coachat de tävlande och koordinerat semifinalarrangemangen inom sin gren.

Också gällande finalen i maj är vi nu beredda på att specialarrangemang kan behövas för att trygga de tävlandes hälsa och säkerhet. Mästare2021-evenemanget i Uleåborg arrangeras av yrkesläroanstalterna i norra Finland i samarbete med samarbetspartners. Skills Finland r.f. koordinerar tävlingsverksamheten inom yrkesskicklighet i Finland.

Läs mer på https://taitaja2021.fi/sv/

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg