KulturÖsterbottens Logo

Sjöfarten får lyft i det virtuella skärgårdsmuseet Skären!

TEXT: Eva-Marie Backnäs, KulturÖsterbotten

Det virtuella skärgårdsmuseet Skären lanserades i maj. Nu är det dags för ett nytt tema i museet: sjöfarten! I sjöfartstemat får besökaren bekanta sig med sjömannens liv och göra ett besök i kaptenens salong. Den som behöver friska upp sina kunskaper i knopbindning ges möjlighet till det, och för den som drömmer om ett liv som sjöman finns det både inspirerande och (möjligen) avskräckande berättelser från de sju haven. Materialet, berättelserna och faktabakgrunden står Kristinestads sjöhistoriska förening och Kaskö hembygdsförening för. 

Liksom i Skärens övriga teman rör du dig genom olika rum eller scener, uppbyggda som 360-gradersbilder. I varje rum finns föremål att klicka på och läsa mer om. Det finns också korta filmsnuttar som visar olika hantverk och kunskaper. I anslutning till temat finns dessutom en materialbank med arkivmaterial – fotografier och filmer – för den som vill fördjupa sig ytterligare. 

En annan nyhet är att det pedagogiska materialet, som finns i anslutning till Skären, nu håller på att översättas till finska. Materialet kommer att finnas tillgängligt på den finska sidan av Skären före utgången av detta år. 

Skären har utvecklats inom KulturÖsterbottens Leader-finansierade projekt Museilotsen, i samarbete med de österbottniska skärgårdsmuseerna. För produktion och tekniska lösningar står ReThink New Media Solutions. Museet är tillgängligt på svenska, finska och engelska.

Sjöfartstemat finns tillgängligt på www.skarenmuseum.fi från 11 december.

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg