Yrkesakademin i Österbotten Logo

Bild på ett brinnande stearinljus mot ett fönster

Ledare – Välkommen till Svängrum!

TEXT: Ulrica Karp

Hela hösten har jag varje dag klockan 11 gjort samma sak. Jag laddar upp sjukvårdsdistriktets hemsida för att kolla antalet nya smittade coronafall i området. Då antalet smittade var som högst märktes det att andra också gjorde samma sak, webbsidorna var svåra att komma in på. Coronan har påverkat vår vardag på ett dramatiskt sätt. Med några timmars varsel har vi fått ställa om, ställa in och göra upp nya planer för vår verksamhet. Jag är otroligt imponerad av den handlingskraft som finns i vår organisation där var och en snabbt kan göra genomgripande och ofta helt oplanerade förändringar i verksamheten. I ett krisläge vet jag inte om det är vettigt att räkna upp vem som har kommit undan lindrigast och vem som har det värst, kontentan är ändå att vi alla påverkas mer eller mindre. Pandemin är gemensam, och den är ingens fel.

Det är också gemensamt vi kan vinna över den. Genom att iaktta försiktighet, använda munskydd, vara noggrann med handhygienen och hålla avstånd kan vi göra mycket. Jag tror också att ett förtroendefullt diskussionsklimat som inte fördömer, anklagar och pekar finger är ett synnerligen gott komplement till de officiella rekommendationerna. Av egen erfarenhet vet jag att myndigheternas smittspårning är långt efter virusets framfart, trots att spårarna gör så gott de kan. Jag menar vad hjälper det egentligen om spåraren ringer på den 13:de dagen av karantänen om jag inte tidigare fått reda på en eventuell exponering? Sannolikheten att jag insjuknar och eller smittar dag 13 och 14 efter exponering är betydligt mindre än låt oss säga dag 4 och 5 i denna fas. Därför är det otroligt viktigt att en person som misstänker att hen insjuknat i viruset vågar berätta om det till eventuella exponerade så kan de i sin tur iaktta försiktighet. I bästa fall visar testen negativt resultat.

Jag vet att det är tungt att tänka på försiktighet och distans under den mörka årstid vi har framför oss. Ta därför tillfällena då solen tittar fram under dagen tillvara och gå ut en sväng, då det är mörkt inne tänd några ljus som lyser upp och värmer, ljus och medmänsklighet är vad vi behöver nu.

Ta hand om varandra!

 

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg