KulturÖsterbottens Logo

På spaning efter medeltiden

TEXT: Heidi Hummelstedt, KulturÖsterbotten

Projektet Vandring genom medeltidens Österbotten håller nu på att avrundas. De fem animerade kortfilmerna om regionens medeltid har redan närmare 13000 visningar – om du ännu inte sett dem, gå in på Youtube-kanalen Medeltidens Österbotten och ta en titt här!

Under projektets gång har vi fått kontakt med lokalhistoriker som haft spännande historier att berätta om den egna bygdens äldre historia. Som bäst gör vi intervjuer med dessa informanter, och materialet används för den kommande webbutställningen Spår från medeltiden. Intervjuerna kommer efter projekttidens slut att förvaras vid Svenska litteratursällskapets arkiv i Vasa.

Bildmaterialet för utställningen produceras i samarbete med projekt Boden, där Kim Blåfield med skickligt kameragrepp och drönarbilder fångar medeltidsspår i vårt landskap. På bilden ses Kim fotografera minnesstenen i Pjelax över byns söner Fredrik och Rötger Trast som på 1400-talet gjorde prästkarriär inom Åbo stift. Bröderna uppträder i över tio medeltidsdokument, fler än någon annan enskild österbottning.

I Spår från medeltiden presenterar vi ett tjugotal objekt med medeltida anknytning runt om i regionen – platser, berättelser och föremål. Utställningen öppnas under senhösten på KulturÖsterbottens hemsida. För den grafiska utformningen ansvarar webbmaster Niklas Forsberg. Mer information på kommande!

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg