Yrkesakademin i Österbotten Logo

I Bild Julia Rönngård i Närpes har haft läroavtal i sitt eget företag under sina merkonomstudier.
Julia Rönngård i Närpes har haft läroavtal i sitt eget företag under sina merkonomstudier.

Läroavtalsveckan uppmärksammas på Yrkesakademin i Österbotten den här veckan


Den nationella läroavtalsveckan ordnas 5-11.10.2020 för fjärde året i rad. Tanken med läroavtalsveckan är att så många som möjligt ska få information om läroavtalsstudier och om de möjligheter till lärande som finns i arbetslivet. Läroavtalsveckan ger en ypperlig chans att skapa synlighet för det bästa med lärande i arbetslivet. Speciellt för läroavtalsveckan i år är ett den inhemska uppfinningen ”Företagarens läroavtal”, fyller 20 år. Olika läroavtalsaktörer väljer själva hur deras program under veckan ser ut.

Yrkesakademin i Österbotten (YA) kommer under veckan att uppmärksamma läroavtal på olika sätt, och p.g.a. rådande epidemiläge väljer YA att främst fokusera på synlighet i digital form – i sociala medier och på YA:s webbsidor. Dessutom kommer vår läroavtalskoordinator Cecilia Nordberg att vara anträffbar under veckan på en chattfunktion på webbsidorna. ”Vem som helst får ställa frågor kring läroavtal under tiderna då chatten är öppen, så svarar jag direkt,” säger Cecilia.

Läroavtal förverkligas genom att studerande lär sig genom praktiska arbetsuppgifter på arbetsplatsen. I de flesta fall kompletteras lärandet på arbetsplatsen med lärande i andra lärmiljöer, t.ex. vid YA och/eller genom lärande via nätet. Ett läroavtal kan omfatta allt från en kort del av en examen till en hel examen. På YA har studerande möjlighet att avlägga alla examina som skolan erbjuder via läroavtal. Läroavtalet planeras individuellt för varje studerande och i samarbete med arbetsgivaren. Läroavtal passar både för nya sökande och för studerande som redan inlett studier vid YA. 

Julia Rönngård i Närpes har haft läroavtal i sitt eget företag under sina merkonomstudier. Julia berättar: ”Läroavtalet har varit betydelsefullt på det viset att jag har kunnat jobba som vanligt under tiden jag studerat till merkonom. Jag har också lärt mig mera om företagande och inhämtat kunskap som jag har nytta av i mitt företag. Att studera med läroavtal gjorde det möjligt för mig att studera och fortfarande arbeta heltid. Jag har inte behövt skära ner på arbetstiden för att genomföra praktikperioder, utan på egen hand med hjälp av min mentor har jag studerat det som behövts inför yrkesproven. Jag har varit en kväll per vecka i skolan. Det har visserligen krävts lite mera disciplin eftersom allt skolarbete ska göras efter avslutad arbetsdag, eller på helgerna, men vissa kurser har krävt mindre jobb och andra mer.”

John Vestergård i Korsholm har haft läroavtal inom utbildningen till rörmontör: ”Bästa med läroavtal har varit de varierande arbetsuppgifterna. Jag har lärt mig mycket, också sånt som jag kanske inte skulle ha haft möjlighet att lära mig vid skolan”. ”Då jag började på läroavtal var jag alltid med någon som visade mig hur jag skulle göra. Senare visade arbetsplatshandledaren mig först vilket arbete jag skulle göra, sedan gjorde jag det själv och efteråt granskade han det”. 

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (SÖFUK)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Ulrica Karp
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg