KulturÖsterbottens Logo

Svenska veckan firar tjugo år – spana in programmet för Österbotten!

TEXT: Carola Harmaakivi, KulturÖsterbotten

Svenska veckan, det största kulturevenemanget i Svenskfinland, firar 20-årsjubileum med mångsidigt och intressant program runtom i landet. I Österbotten firas Svenska veckan traditionellt i Karleby och i Sydösterbotten, med respektive Luckan-enhet som samordnande instans för programsatsningarna. Sedan några år tillbaka firas Svenska veckan också i Vasa & Korsholm, då med KulturÖsterbotten som samordnande instans. – På riksnivå är det Folktinget som håller i och koordinerar firandet av Svenska veckan.

Programmet för Svenska veckan samlas ort för ort på Folktingets nationella webbsajt, www.svenskaveckan.fi. En nyhet för i år är Svenska veckan DIGITALT, där – som namnet antyder – de digitala programinslagen från hela Svenskfinland samlas. 

Svenska veckan digitalt ger publiken möjlighet att njuta av kultur och evenemang hemma i soffan, på stugan, i bussen – var man än råkar befinna sig. Man kan ta del av film, streamade föreställningar, virtuella museibesök... Allt besökaren behöver är en dator, en surfplatta eller en smarttelefon med internetuppkoppling. En del av materialet på Svenska veckan digitalt är tillgängligt under en längre tid, medan annat visas endast vid en bestämd tidpunkt. Sidan uppdateras efterhand med nytt material.

Svenska veckan-orten Vasa & Korsholm kommer i år att bjuda på osedvanligt många litteraturevenemang, eftersom LitteraTur och Retur i år införlivats i programutbudet. Det kommer bland annat att bjudas på författarsamtal (somliga lajv, somliga streamade) och författarbesök i stadsbiblioteket, på Akademiska bokhandeln Gros och på teatern.

Svenska veckan firas i år vecka 45 (2–8 november) i Uleåborg, Karleby, Kristinestad, Vasa & Korsholm, Björneborg, Kimitoön, Åbo, Raseborg, Kyrkslätt, Lahtis, Esbo, Helsingfors, Vanda, Grankulla, Tammerfors, Borgå och Lovisa.

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg