KulturÖsterbottens Logo

Bild på klinkbåtar
De gamla nordiska klinkbåtstraditionerna lever vidare! Kustlaget i Tromsö, Norge, ser till att nya generationer lär sig traditionell kunskap om båtarna.

Traditionella klinkbåtar hett tema i Österbotten – kom med i vårt regionala nätverk!

TEXT: Johanna Björkholm, KulturÖsterbotten Foto: Adnan Icagic, 2018

Klinkbyggda båtar och de nordiska traditionerna kring denna urgamla båtbyggnadsteknik är hett stoff just nu. De nordiska länderna har gemensamt nominerat klinkbåtstraditionerna till Unescos representativa lista för immateriellt kulturarv. Nu pågår på många olika håll i Norden arbete med att synliggöra klinkbåtstraditionerna.

I Österbotten håller KulturÖsterbotten i trådarna för en projektsatsning som ska lyfta fram de traditionella träbåtarna. Avsikten är att tillsammans med taggade aktörer i regionen sätta fokus på båtbyggartraditionerna. KulturÖsterbotten vill bland annat utforma nya aktiviteter i samarbete med museer, med evenemang såsom rodd- och seglingstävlingar samt med föreningar som jobbar med gamla båtar.

Corona-epidemin ledde till att sommarens evenemang med fokus på traditionella båtar ställdes in i Österbotten. Nu ska KulturÖsterbotten och de regionala aktörerna tillsammans fundera på hur man nästa sommar kan öka synligheten för allmogebåtarna betydligt.

Till projektsatsningen hör också ett intressant båtbygge vid Bosunds båt-, fiske- och jaktmuseum i Larsmo. Där börjar man nu på gammalt vis bygga en traditionell skötbåt, under ledning av en äldre båtbyggarmästare. Processen ska dokumenteras och dokumentationen ska sedan användas som grund för en utställning som kommer att turnera i regionen.

Vill du veta mera om vad nordiska klinkbåtstraditioner kan innebära? Ta en titt på ansökningsvideon som gjordes som en del av Unesco-ansökan.

Är du eller din förening intresserad av traditionella båtar? Anslut dig till nätverket genom att kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.! Välkommen med!

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg