KulturÖsterbottens Logo

Bild på Susanne Schär och Peter Spillman
Susanne Schär och Peter Spillman från Schweiz är sommarens gästkonstnärer på Ateljé Stundars. Med på bilden finns också verksamhetsledare Gunilla Sand från Stundars museum och informationssekreterare Carola Harmaakivi från KulturÖsterbotten.

Sisyfos tema för schweiziskt konstnärspar på Ateljé Stundars

TEXT: Carola Harmaakivi, KulturÖsterbotten Bild: Åsa Blomstedt, KulturÖsterbotten

Sisyfos är arbetsnamnet på det videoprojekt som Susanne Schär och Peter Spillman, sommarens gästkonstnärer på Ateljé Stundars, jobbar med. Under augusti och september kommer de att på sex olika platser i Vasa och Korsholm spela in scener med performanser av olika slag. Konstnärsparet behöver t.ex. anlita en dykare och en käpphästfantast för sina videoinspelningar.

Sisyfos var i den grekiska mytologin kung av Korinth. Eftervärlden minns honom kanske främst för hans sisyfosarbete, det meningslösa slitet som aldrig tar slut. I den gamla mytologin handlade det om att försöka rulla ett stort stenblock uppför en kulle. Om Sisyfos hade lyckats, skulle han ha befriats från dödsriket. Men varje gång han nästan var uppe på kullen, slant greppet och stenblocket rullade ner igen – och Sisyfos fick börja om från början. – Sisyfos-figuren återkommer i alla videoscener som Schär och Spillman spelar in.

Läs mera om de schweiziska gästkonstnärernas projekt på www.supe.ch – och missa inte bloggavdelningen på www.supe.ch/doc/index.php?id=150! Där finns intressanta bilder från konstnärsparets residensvistelser, också från Finland.

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg