Wasa Teater Logo

Ann-Luise Bertell

Ann-Luise återvänder till teatern närmast hjärtat

TEXT: Jan Fröjdö, Marknadsföringschef, Wasa Teater

Ann-Luise jobbade senast som teaterchef för Wasa Teater under åren 2010 – 2015. Tjänsten som teaterchef för Wasa Teater lediganslogs under våren 2020 och Ann-Luise valde att söka tjänsten igen. Vi ställde några frågor till henne om hennes relation till Wasa Teater och hennes planer för repertoaren.

DU VALDE ATT SÖKA TJÄNSTEN SOM CHEF FÖR WASA TEATER IGEN, VAD LOCKAR MEST MED UPPDRAGET?

Jag tyckte att jag måste söka tjänsten igen, helt enkelt för att jag kände att jag inte var färdig med jobbet på Wasa Teater. Wasa Teater är den teater som ligger mig närmast hjärtat, teatern där jag vill jobba, teatern jag brinner mest för. Redan när jag jobbade på teatern förra perioden inledde vi visionsarbetet för ett nytt öppet kulturhus, det är en sak som jag vill vara med och jobba vidare för.

Wasa Teater har potential. Jag vill att teaterhuset ska bli en samlingspunkt, ett ställe för möten mellan olika former av teaterkonst, kultur och människor.

DET ÄR UTMANANDE TIDER OCH HELA VÅRENS FÖRESTÄLLNINGAR STÄLLDES IN PÅ GRUND AV CORONAPANDEMIN. HUR SER DU PÅ TEATERNS VERKSAMHET FÖR HÖSTEN OCH I FRAMTIDEN?  

Teaterkonsten har genomlevt så mycket under historiens gång, coronan tar inte bort behovet av teater. Det kan hända att vi har en lugnare period, en period med mindre föreställningar och färre sittplatser i salongen. Teatrar påverkas förstås starkt av corona i och med att det innebär att människor samlas. Det är en svår tid.

MEN, vi gör allt för att publiken ska kunna känna sig säker i höst. Vi kommer att anpassa verksamheten efter rådande situation och göra det möjligt för publiken att känna sig trygg.

DU HAR FÅTT FINA RECENSIONER OCH FRAMGÅNG MED DIN SENASTE ROMAN HEIMAN, KOMMER DU ATT FORTSÄTTA SKRIVA?

Ja, absolut. Skrivandet kommer jag att fortsätta med. Det är viktigt för mig. Jag har ett behov att skriva ner mina egna berättelser och historier. Det är förstås en tidsanvändningsfråga. När jag skrev Heiman så jobbade jag heltid, med flera saker också. Jag är en person som trivs med att ha många saker på gång samtidigt. 

KOMMER MAN ATT FÅ SE NÅGOT AV DET DU SKRIVIT PÅ WASA TEATERS SCENER?

Det hoppas jag. Jag ser gärna något av det jag skrivit på Wasa Teaters scen. Men det är något jag inte kan säga något om ännu.

HUR TÄNKER DU LÅNGSIKTIGT MED PLANERINGEN AV TEATERNS REPERTOAR, ÄR DET NÅGOT SOM DU SPECIELLT MYCKET VILL SATSA PÅ?

Jag är väldigt intresserad av teater som gestaltar tiden vi lever i nu. Men det finns många intressanta ämnen som kunde göras teater kring. Landsbygdsfrågor, miljöfrågor och andra samhälleliga ämnen som diskuteras. Dessa ämnen kan formas till en musikal, ett drama, en berättarföreställning eller en barnföreställning. Berättarkonsten är stark i Österbotten. Det finns en tradition att berätta historier, det är också en sak jag vill ta fasta på i planeringen.

Jag vill ha en repertoar som publiken vill se och höra om. Jag vill ha positiva berättelser, med en livsstärkande riktning. Men det ska finnas olika saker för olika människor.

Österbottningarna har alltid stött Wasa Teater. Nu om någonsin behöver vi det stödet. Jag hoppas vi ses på teatern i höst!


SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg