KulturÖsterbottens Logo

Fejsbokcirkeln – litteraturdiskussioner på Facebook

TEXT: Eva-Marie Backnäs, KulturÖsterbotten

Att göra kulturtjänster tillgängliga över nätet – det är vad också Fejsbokcirkeln, KulturÖsterbottens digitala bokcirkel, handlar om!

Projektet Digital delaktighet arbetar med att utveckla digitala kulturtjänster tillsammans med de österbottniska kommunerna. Projektet, som inleddes vid KulturÖsterbotten redan hösten 2018 med finansiering från undervisnings- och kulturministeriet, har fått ett rejält uppsving i och med Corona-epidemin. En av projektets satsningar är Fejsbokcirkeln, en digital bokcirkel på Facebook.

Hur fungerar då Fejsbokcirkeln? KulturÖsterbotten ställde några frågor till Lisa Ahlvik, specialbibliotekarie i Pedersöre och ledare för Fejsbokcirkeln:

Vad är Fejsbokcirkeln?

Fejsbokcirkeln är en digital bokcirkel där du som medlem själv kan välja när och varifrån du deltar. Medlemmarna får ett ungefärligt tidsschema för varje cirkelbok, så de vet när diskussionstrådarna kommer att dyka upp, men de kan själva välja när de vill gå in och kommentera.

Vilka författare och böcker är aktuella i Fejsbokcirkeln den kommande sommaren?

– Vi har precis avslutat en omröstning mellan Axel Åhmans Klein, Ann-Luise Bertells Heiman och Stina Jacksons Ödesmark. Flest röster fick Ödesmark, så nu läser vi den. Det är dock inte omöjligt att Klein eller Heiman blir cirkelböcker ännu i sommar. Personligen är jag väldigt nyfiken på Henna Johansdotters Glasvaggan också, så jag ska se om jag får gehör för den i gruppen.

För vem skulle du rekommendera Fejsbokcirkeln?

– För alla som gillar att läsa, och alla som ännu inte vet att de gillar att läsa. Att diskutera sina läsupplevelser med andra ger en ny dimension till läsandet och gör det ännu mera meningsfullt.

Hur hittar man cirkeln och hur går man med?

– Sök på "Fejsbokcirkeln 2020" i sökfönstret på Facebook och skicka en förfrågan för att gå med. Man hittar också länk till gruppen genom att gå in på själva sidan som kort och gott heter "Fejsbokcirkeln". Om man av någon anledning inte hittar, kan man skicka ett personligt meddelande på Messenger till mig, Lisa Ahlvik, så fixar vi det.

Som en del av arbetet med Fejsbokcirkeln har Lisa Ahlvik också utarbetat en handbok med idéer och praktiska tips för den som är sugen på att starta en egen digital bokcirkel. Handboken finns på materialbanken på KulturÖsterbottens webbsida.

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg