KulturÖsterbottens Logo

Katt jagar skatt i jubileumsbok från Karleby

TEXT: Reidunn Manderbacka, KulturÖsterbotten

Katten Lucky anländer till Karleby med ett lastfartyg från New York för att leta upp sin släkting Aarre. Egentligen är Lucky på skattjakt, men för att kunna öppna skattkistan behöver han en annan nyckel. Och den nyckeln – den har Aarre.

Men finns skatten på riktigt, och lyckas vännerna hitta den? Följ med på en spännande rundtur i staden, när vännerna beger sig ut på skattjakt!

Det här är ramberättelsen i Pauliina Holmqvists och Eeva Huotaris barnbok Äventyret i Karleby – Seikkailu Kokkolassa, som utkommer i juni för att uppmärksamma staden (Gamla)Karlebys 400-årsjubileum. Duon har tillsammans utformat ramberättelsen, som Holmqvist sedan skrivit ner både på svenska och på finska. Huotari har illustrerat boken med fantastiska färgbilder och också layoutat och brutit om materialet.

I boken får vi följa katterna på dråpliga äventyr i både historisk och modern miljö. Läsaren får också träffa på livs levande personer från dagens Karleby.

Eftersom många jubileumsevenemang i Karleby blivit inställda eller flyttade på grund av Corona-pandemin, är det extra roligt att kunna erbjuda stadsborna en fysisk bok att hålla i, att läsa om och om igen och sedan ställa i bokhyllan – för att plockas ut och läsas ännu en gång.

Holmqvist och Huotari har varit anställda på deltid av KulturÖsterbotten för bokprojektet, som fått understöd bl.a. av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne. Karleby stad understöder också projektet genom att köpa in ett antal böcker som sedan delas ut till elever i årskurserna 3 och 4 i stadens skolor.

Till hösten planeras dramatiserade föreställningar av vissa delar ur boken för förskolebarn och lågstadiets lägre klasser. Föreställningen blir ungefär en halv timme lång. Manuskriptet skrivs av Pauliina Holmqvist, som också planerar projektet och regisserar föreställningen. Skådespelare i projektet är Jessica Riippa och Viktoria Viiand. Föreställningen är rörlig, dvs. skolorna kan beställa in den som gästspel. Några öppna föreställningar kommer också att ges på Karleby stadsbibliotek.

Vill du köpa boken Äventyret i Karleby? Ta kontakt med Luckan i Karleby: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller tfn 050 347 0527!

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg