KulturÖsterbottens Logo

Välkommen hem till familjen Sjöberg!
Välkommen hem till familjen Sjöberg!

Skärgården för hundra år sedan – i nytt museum, bara på webben!

TEXT: Text: Eva-Marie Backnäs, KulturÖsterbotten

fotografering säljakt

Vet du hur man använder en skrublo? Varför är vekarin bra att ha när man rör sig ute på isen? Och hur är det nu man gör gammaldags fil?

Svaren på dessa (och många andra) frågor står snart att finna i det digitala skärgårdsmuseet Skären – ett museum på nätet. I Skären får du bekanta dig med den fiktiva familjen Sjöberg som lever i den österbottniska skärgården i början av 1900-talet. Genom att följa med familjens vardagsliv får du lära dig mer om bl.a. fiske, säljakt, båtbygge och barnens liv. Museet består av fem teman som lyfter fram livet i skärgården genom föremål, berättelser, bilder och filmer.

I museet rör du dig genom olika rum eller scener, uppbyggda som 360-gradersbilder. I varje rum finns föremål att klicka på och läsa mer om. Det finns också korta filmsnuttar som visar hur olika föremål har använts. I anslutning till varje tema finns dessutom en materialbank med arkivmaterial – fotografier, filmer och ljudinspelningar – för den som vill fördjupa sig ytterligare i temat.

Skären är ett samprojekt mellan KulturÖsterbottens projekt Museilotsen och tre museiföreningar: Bosund båt-, fiske- och jaktmuseum, Replot skärgårds hembygdsförening / Granösunds fiskeläge samt Malax museiförening / Kvarkens båtmuseum. Det presenterar dock inte de enskilda museernas samlingar. Skären är ett helt nytt virtuellt museum bestående av föremål och miljöer från de deltagande museerna samt arkivmaterial som kan knytas till de teman som lyfts fram i museet. I museet finns filmer, bilder och intervjuer – allt för att åskådliggöra den historiska miljö som den österbottniska skärgården utgjorde.

Museet blir tillgängligt på tre språk: svenska, finska och engelska. Det riktar sig till en bred målgrupp, men fokus ligger på barn och ungdomar i åldern 12–13 år. Inom projektet utvecklas också handledningsmaterial som ska kunna användas av skolor som förberedelse inför ett besök på ett fysiskt skärgårdsmuseum. Tanken med Skären är alltså inte att ersätta utan snarare inspirera till besök vid de fysiska museerna. Samtidigt ska museet också kunna erbjuda spännande information för den som av en eller annan orsak inte har möjlighet att besöka platserna, ett intressant alternativ nu i corona-tider!

För produktion och tekniska lösningar står ReThink New Media Solutions. Projektet Museilotsen, och därmed också Skären, finansieras via Leader-programmet för landsbygdsutveckling samt med medel från privata fonder och stiftelser.

Skären – ett museum på nätet lanseras vecka 19. Håll koll på webbsajten www.skarenmuseum.fi och KulturÖsterbottens Facebook-sidor för mer information!

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg