Yrkesakademin i Österbotten Logo

Anders Norrback kommer att agera som ambassadör för yrkesutbildningen på sociala medier.
Anders Norrback kommer att agera som ambassadör för yrkesutbildningen på sociala medier.

Ambassadörer för yrkesutbildning

TEXT: Ann-Maj Björkell-Holm

Ambassadörer av olika slag ska under år 2020 synliggöra yrkesutbildningen på ett positivt sätt i sociala medier. Yrkesakademin i Österbotten är med i projektet, som bekostas av Utbildningsstyrelsen och har som målsättning att ge yrkesutbildningens synlighet på nätet ett lyft.

Practicum och Yrkesakademin i Österbotten är de enda svenskspråkiga yrkesutbildarna som är med i utbildningsstyrelsens projekt för att ge yrkesutbildningen positiv synlighet i social media. För att driva kampanjen väljer varje medverkande skola ut tre ambassadörer, som i sina egna kanaler ska lyfta fram yrkesutbildningen – en politiker, en företagare och en studerande eller före detta studerande. För Yrkesakademins del valdes Anders Norrback som politiker, eftersom han också verkar som samkommunens ordförande och har erfarenhet av att jobba som lärare inom yrkesutbildningen. Den företagare som vill ställa upp är hotellchef Petra Gästgivars-Lundberg vid Hotel Astor, i ett samarbete med Hotel Vallonia, Hotel Red & Green  samt Hotel Kurikka. Hotellen är viktiga arbetsgivare för yrkesutbildningens utbildning inom restaurangbranschen. Den tredje ambassadören är Thang Nguyen som är före detta studerande vid Yrkesakademin, där han har studerat både till närvårdare och till frisör. Thang jobbar nu på Salong Artistica. Eventuellt kommer ännu fler studerande att knytas till projektet.

Amabssadörerna får i första hand en kort nätbaserad utbildning gällande influensers arbetssätt och handledning i sitt uppdrag. Under våren kommer de att börja göra inlägg i sina egna kanaler och YA delar då också dessa inlägg i sina kanaler. En del kortfilmer och digitala planscher kommer att ingå i kampanjen.

Följ kampanjen och ambassadörernas insatser genom haschtaggarna #yrkesambassadörerna, #yrkesstolthet, #yrkesutbildning och förstås #yaösterbotten

Mer information om projektet ger affärsutvecklingschef Ann-Maj Björkell-Holm

Corona-epidemin kan påverka företagarnas möjlighet att delta i projektet.

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg