Wasa Teater Logo

Arbetet på Wasa Teater går vidare

TEXT: Jan Fröjdö, Foto: Frank Unger

Det blev en exceptionell vår på Wasa Teater, som för de flesta andra här hemma och i världen. Föreställningsverksamheten lades ner över en natt och plötsligt fick alla justera sina planer. Jobb finns det ändå gott om på teatern, och mycket är som det brukar.

Enligt plan skulle Wasa Teater ha spelat några föreställningar av Bomullsängeln och ett par föreställningar av Spelman på taket, ett 40-tal föreställningar av Månskensprinsen och 15 föreställningar av skolproduktionen #nofilter under våren. Så blev det inte. Verksamheten på teatern tar nu sikte på kommande produktioner. Planeringen och försäljningen inför hösten 2020 är redan i full gång.

Bra läge för underhåll

Efter premiären av Månskensprinsen 13 mars var det planerat att arbetet med höstens föreställningar skulle köras ingång. Och det arbetet har inletts. Den personal som berörs mest av inställda föreställningar är skådespelarna och scentekniska personalen.

  • För teknikpersonalen är det ett gyllene läge att göra större service-, underhålls- och reparationsarbeten. Vi har till exempel fått en del feedback om att salongsstolarnas sittvinkel inte är bra. Nu tar vi loss alla salongsstolar och ser hur vi kan förbättra komforten för kunderna. Färdigställandet av teaterhuset efter renoveringen försenades i höstas, nu kan alla ta del av nödvändig fortbildning för teknikutrustning som vi inte hann med under hösten. Vi kan också göra en del åtgärder i teaterhuset som det inte funnits tid för. Idag lackar vi golvet i Glaset efter att ha slipat upp det, berättar tekniska chefen Mats Antell som ett exempel på arbeten som utförs nu.

En vanlig vår

I snickeriet jobbar Jeremy, Stig och Nicholas med att bygga höstens scenografier. Först i tur står ”Bladis pojkan”, en monolog av och med Erik Kiviniemi där Anders Karls står för scenografin.

  • För vår del är det en ganska normal vår. Efter den sista premiären inleder vi alltid med att förbereda och bygga inför höstens premiärer. Det gör vi nu också. Vi är redan på god väg med scenografibygget för ”Bladis pojkan”, som vi kommer att spela på Vasallen, på stora scenen och på turné. Efter påsken tar vi itu med scenografibygge för ”AYN – en katastrofal kontorskomedi”, berättar snickarmästare Jeremy Crotts.

En ganska vanlig vår är det också för de övriga verkstäderna på teatern. Syateljén jobbar inför hösten, samma gäller mask- och rekvisitaavdelningarna.

Skådespelarna planerar

För teaterns skådespelare är läget litet annorlunda. De har ingen publik i salongen att spela för. Men under den ca tre veckor långa pausen, innan repetitionerna inför höstens produktioner kör igång, finns det tid för utvärdering, planering och andra arbetsuppgifter.

  • Skådespelarna arbetar för fullt med att planera och förverkliga program både till Konstens natt och Wasa Teaters omtyckta och berömda spelårsöppning som teatern inte haft på två år på grund av renoveringen. Det innebär att bolla idéer, konkretisera dem och börja repetera. Utöver det filmar skådespelarna också trailers och annat material inför höstens föreställningar. Alla är med andra ord fullt sysselsatta tills repetitionerna inleds i mitten av april, berättar teaterchef Åsa Salvesen.

Ett ekonomiskt bakslag

Det är ofrånkomligt, ett ekonomiskt bakslag blir våren för teatern. I praktiken betyder det ca 200 000 € i förlorade biljettintäkter och ca 30 000 euro i andra inställda evenemang. Men en del inbesparingar kan också göras.

  • Vi har personalkostnader som inte förverkligas i och med alla inställda föreställningar. Exakt vilken summa vi landar på i budgeten vet vi ännu inte. Nu fokuserar vi på att jobba vidare som normalt och hoppas att vi får en jättebra höst med en publik som törstar efter kulturupplevelser efter att samhället varit i undantagsläge en längre tid, säger administrativa chefen Marit Berndtson.

Vårens inställda föreställningar kräver också en extra jobbinsats. Många kunder hör av sig om sina köpta och bokade biljetter.

  • Det är glädjande att många väljer att ta ett presentkort, som de kan använda senare, i stället för sina köpta biljetter. En del av publiken har också bett att få donera pengarna för sina köpta biljetter till teatern. Det värmer våra hjärtan, att publiken vill stöda oss i ett utsatt läge, säger Berndtson.

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (SÖFUK)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Marina Vikberg-Grönlund
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg