Jennifer Norrvik klar för final i Målning och tapetsering
Jennifer Norrvik klar för final i Målning och tapetsering
Våra närvårdarstuderande vid semifinaltävlingarna, Frida Snellman och Julia Karlstedt gick vidare till final.
Våra närvårdarstuderande vid semifinaltävlingarna, Frida Snellman och Julia Karlstedt gick vidare till final.
Angelika Klemets och Emma Ingman går vidare till final i Visuellt försäljningsarbete.
Angelika Klemets och Emma Ingman går vidare till final i Visuellt försäljningsarbete.

Fem YA studeranden vidare till Mästare-tävlingarnas final

Mästare är det största evenemanget inom yrkesutbildningen i Finland, där unga som fyllt högst 21 år under tävlingsåret tävlar om FM medaljer i yrkesskicklighet. Evenemanget innehåller över 50 tävlingsgrenar och yrkesuppvisningar som sammanlagt har över 400 tävlande! I vissa grenar deltar också internationella tävlande. 

Mästare- tävlingarna körde igång i slutet av januari med semifinaltävlingar, i vilka det deltog ca. 1 500 unga yrkesstuderande. Semifinalerna hölls vid olika läroanstalter i olika delar av Finland under vecka 5. Från semifinalerna fortsätter de 8 bästa i varje gren till Mästare-finalen för att tävla om FM-medaljer i sammanlagt 44 olika grenar. 

Från Yrkesakademin i Österbotten (YA) deltog sammanlagt 12 studerande i grenarna ”fordonsteknik”, ”användning av skogsmaskin”, ”närvårdare”, ”visuellt försäljningsarbete” och ”målning och tapetsering”. Efter att slutresultaten kommit in står det klart att fem av YAs tävlande går vidare till final i Jyväskylä: Frida Snellman och Julia Karlstedt tävlar vidare i grenen ”närvårdare”, Angelika Klemets och Emma Ingman går vidare till final i ”visuellt försäljningsarbete” och Jennifer Norrvik kommer att tävla i final i grenen ”målning och tapetsering”. 

”Semifinalerna gick över förväntan,” säger en glad rektor Boris Ståhl. ”Det var bra jobbat av både studerande och deras tränare! Speciellt nöjda är vi över att för första gången ha två merkonomstuderande med i final!”

Mästare finalen äger rum i Jyväskylä 11.–14.5.2020. Evenemanget arrangeras av Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia, tillsammans med sina samarbetspartners. Utöver Mästare-tävlingen har Mästare-evenemanget i Jyväskylä rikligt med övrigt program. Via seminarier, yrkesuppvisningar samt exempelvis Mästare9-finalen får publiken bekanta sig med framtidens yrkesutbildning.

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg