Wasa Teater Logo

Teaterpedagoger som brinner för att samarbeta


Nina var med om att starta upp publikarbete i de finlandssvenska teatrarna redan 2007. Sedan 2013 har Sarah också jobbat med Wasa Teaters publik.

Det var 2007 när Nina Dahl-Tallgren började jobba med ett projekt som drevs av Kulturösterbotten. Projektets målgrupp var Wasa Teater, Svenska Teatern och Åbo Svenska Teater. Projektets uppgift var att utreda behovet av publikarbete på finlandssvenska teatrarna. Projektet resulterade i boken ”Publiken i huvudrollen”, i kunskap om publikarbete och metoder för publikarbete och senare också anställda publikarbetare på alla dessa teatrar.

Utveckling och delaktighet

Sedan 2010 har det hänt en hel inom publikarbetet på Wasa Teater. Idag jobbar med Nina och Sarah publikutveckling och med publikdelaktighet. Publikutveckling kan kort sägas vara samarbete med olika publikgrupper, olika evenemang för att öppna upp teaterinnehåll, kundundersökningar m.m.

Publikdelaktigheten som Nina och Sarah jobbar med är föreläsningar och evenemang där publiken är aktiva deltagare. I delaktigheten ingår olika föreläsningar, läromedel, sagostunder m.m. för ett brett spektrum av målgrupper. 

  • Föreläsningar för företag och organisationer har blivit en stor del av vårt jobb. Det är då frågan om föreläsningar och workshopar med teman kommunikation, samarbete eller kreativitet. Under 2019 höll jag 50 föreläsningar, och efterfrågan verkar växa, berättar Nina.

Framtidens publikarbete?

Nina och Sarah ser att publikens delaktighet blir bara viktigare i framtiden.

  • Vi jobbar gärna med Teater i Undervisningen i framtiden. Det är ett format om engagerar både lärare och elever i skolorna, och temat i föreställningen har alltid en koppling till läroplanen. Det är det som eleverna och lärarna frågat efter också.

Skolorna frågar också före ett teaterbesök vilket typ av studiematerial det finns till föreställningarna.

  • Det har blivit viktigt för skolorna, att de förutom teaterbesöket får ett material att jobba med före och efter teaterbesöket.

 Privatpersoner frågar också efter mera kringprodukter kring föreställning.

  • Vi kan se att tex guidningar och teatersamtal blir allt viktigare för publiken. Att man får något tillägg kring tematiken i föreställningen att delta i under eller före/efter teaterbesöket. Vi tror att det finns efterfrågan på sociala sammanhang, där publik får träffas, umgås och diskutera vid ett besök till teaterhuset.

Nina och Sarah tycker det skulle vara intressant att testa teknisk utveckling av publikarbetet, med ljud och video. Samtidigt framhåller de att vi inte ska glömma teatern som konstform, att uppleva en föreställning här och nu som varje gång är unik.

Tar gärna emot förslag

 

Nina och Sarah samarbetar med en hel del organisationer och skolor redan, men tar gärna emot flera förslag.

  • Vi är nyfikna och öppna för alla typer av samarbete. Vi besöker gärna regionen, så det är bara att höra av sig. Vi tar också gärna emot förslag på verksamhet i huset!

Det bästa med jobbet är allt utbyte man får med publiken, och att det är utmanande. Nina och Sarah säger att de själva utvecklas enormt och att deras kunskaper i att kommunicera utvecklas hela tiden.     


SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (SÖFUK)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Marina Vikberg-Grönlund
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg