Wasa Teater Logo

Kontorskomedi inleder hösten på Wasa Teater


I september är det premiär för ”AYN – en katastrofal kontorskomedi” på Wasa Teater. Andreas Westerberg är både manusförfattare och regissör till pjäsen som bjuder på hög igenkänningsfaktor för alla som jobbar på kontor.

Andreas Westerberg är ingenjören som bytte bana i livet och lät det konstnärliga skapandet ta över. ABB ersattes av Novias fotokonstlinje i Nykarleby och därefter konststudier i Göteborg. Till en början låg fokus på fotografi, men efter ett tag märkte Westerberg att hans idéer var rörliga. Från videoinstallationer var film nästa steg, och i september är det premiär för Westerbergs första teaterpjäs på Wasa Teater.

—Jag har fått en allt starkare dragning till narrativ och historieberättande, och nu arbetar jag för att kunna skriva på heltid. Vid sidan av det konstnärliga skapandet arbetar Westerberg i sitt stall i Solf. Han och frun Lina Ekblad har fem hästar, och i familjen finns det också tre barn, tre katter och två kaniner.

— Det är många munnar att mätta.

I pjäsen undersöker Westerberg hur människor samarbetar i dagens individualistiska era. Klimatdebatten och argumentet att det är för dyrt att göra något har inspirerat manuset. Handlingen utspelas till största delen i ett kontor, en miljö som Westerberg ofta återkommer till i sina projekt.

— Ett kontor är ett miniatyrsamhälle där människorna tillbringar största delen av sin vakna tid och där det inte är ovanligt att det förekommer maktkamper.

Katastrof i sikte

I centrum av handlingen finns Pontus Torvalds som får ett jobb på Fountainhead efter att ledningen har misstagit honom för datageniet Linus Torvalds. Företaget vill inleda gruvdrift i rymden och Pontus får i uppgift att styra in en asteroid i omloppsbana runt jorden. Den här uppgiften misslyckas, och plötsligt är asteroiden på kollisionskurs med jorden.

— Pjäsen handlar om hur företagsledningen och de anställda förhåller sig till den annalkande katastrofen. Under samma möte diskuteras jordens undergång och hur länge en kaffekopp får stå på bordet innan den räknas som smutsdisk.

Många kommer känna igen sig

Trots det mörka temat är ”AYN” en komedi och Westerberg säger att skrivandet har varit en lustfylld process.

— Jag hoppas att pjäsen delvis ska locka nya besökare till teatern. Alla kontorsanställda, ingenjörer och ekonomer kommer att känna igen sig.

Namnet på pjäsen kommer från författaren Ayn Rand vars ultraindividualistiska filosofi Westerberg inte tilltalas av.

—Tanken att alla människor är en ö leder till ett väldigt ensamt samhälle


SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg