Den traditionella Luckan-veckan firas vid Luckan i Karleby den 23–28 mars i år. Och nu fyller Luckan redan 19 år!
Tisdagen den 24 mars gästas Luckan av Teater Viirus från Helsingfors, som ger två föreställningar av ”Berättelser 1–2–3” för barn. Program för en mera vuxen publik blir det på torsdag 26 mars kl. 13, då projektledaren Heidi Hummelstedt från KulturÖsterbotten förevisar alla de fem animerade medeltidsfilmerna som nyligen har producerats inom projektet Vandring genom medeltidens Österbotten. En av filmerna är en mirakelberättelse om sjuåriga ”Karlaby-flickan” Helena, som gick vilse i skogen men – som genom ett mirakel – återvände oskadd efter tio dagar ensam ute i vildmarken. På torsdagen får vi också veta mera om de riksomfattande hembygdsdagarna som arrangeras i medlet av augusti i Karleby.
Fredagen den 27 mars är vikt för Pohjola-Nordens 75-årsjubileumsseminarium ”Gamlakarleby 400 år”, som ordnas i Karleby stadshus. Under seminariet talar bl.a. professor emeritus Nils Villstrand, Svensk-finska handelskammarens VD Kjell Skoglund och europaparlamentariker Nils Torvalds. Det är fritt inträde till seminariet, men alla som vill delta ombeds förhandsanmäla sig.
Lördagen den 28 mars kl. 13 får vi författarbesök av Aja Lund, som har gett ut boken ”Jag är samlare – jag vill ha mer!” Aja Lund, som är fotograf, blottlägger i boken en värld som är främmande för många. Vi får i boken möta ett tjugotal säregna samlare, med en geografisk spridning i Finland, Sverige och Frankrike, som delar med sig av sina livsberättelser och visar sina samlingar. Boken kan köpas vid Luckan.
Luckan i Karleby är en av tio finlandssvenska informations- och kulturcentra inom nätverket Luckan. Luckan i Karleby, liksom Luckan i Sydösterbotten, upprätthålls av KulturÖsterbotten. Luckan är sedan länge en viktig finlandssvensk institution för den svenskspråkiga befolkningen i Karleby och Kronoby med omnejd. I fjol arrangerade Luckan tillsammans med olika samarbetsparter sammanlagt 34 olika evenemang, som lockade en publik på totalt 2 250 personer.
Text: Reidunn Manderbacka, Luckan i Karleby