Wasa Teater Logo

Åsa Salvesen

Ledare: År 2020 - Nyskrivet, lokalt och tidlösa klassiker

TEXT: Åsa Salvesen, Teaterchef

 Vi lever i en tid av omvälvande samhälleliga förändringar. Det som framstått som självklarheter är det kanske inte längre. Vi har information, vi vet mer än någonsin men hänger vi med? Förstår vi vad som sker omkring oss, gör vi de rätta kopplingarna? Vad är sant, vad är falskt? Och vad är nästa steg? Det är frågor som tangerar teaterns kommande uppsättningar under nästa spelår.

Hösten inleds på stora scenen med en skruvad komedi som utspelar sig på ett kontor, där det viktiga är hur resultatet ser ut, inte om det fungerar i verkligheten, allt under den käcka devisen ” Det finns inga motgångar, bara möjligheter ”. Det här är en pjäs med hög igenkänningsfaktor som tar vår tids utamningar till en helt annan nivå än vad vi är vana vid. Författaren av pjäsen är Anderas Westerberg som också kommer att stå för regin.

Med jämna mellanrum efterlyser vår publik de stora klassikerna och i höst är det dags för Hamlet av William Shakespeare på stora scenen. Det intressanta är att det inte bara är Wasa Teater som sätter upp Shakespeare, flera andra finlandssvenska teatrar har honom också på sin repertoar det här året. I Hamlet ifrågasätts den rådande maktordningen, där ställs lögn mot sanning. Regissören Ulrika Bengts iscensätter Shakespeares Hamlet som ett suggestivt maktspel, i en värld där ingen går att lita på. Inte ens du själv.

På våra regionscener kommer två nyskrivna, spännande och underhållande monologer att turnera, Bladis pojkan och En riktig kvinna, med Erik Kiviniemi respektive Carola Sarén i rollerna.

Storsatsningen nästa vår, "Nelson Tigertass” av Lena Frölander-Ulf , är en familjeföreställningen om vänskap och utanförskap, baserad på en nyligen utgiven bok som redan nu rönt stora framgångar i Finland.

Och för de minsta turnerar vi med den berörande berättelsen om Det osynliga barnet av Tove Jansson i form av dockteater. 

Ett år med mycket nyskrivet, en del lokalt och stora, tidlösa klassiker.

 


SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg