Wasa Teater Logo

Agneta Lindroos

Turnéföreställning om livet på nätet riktad till ungdomar


Under våren kommer föreställningen #NOFILTER  att turnera i högstadier, gymnasier och yrkesskolor. Makt, påverkan, sanningar, konsekvenser och yttrandefrihet på nätet  är  några av de teman som belyses.

I centrum för handlingen står AleXis, en influencer som utan filter delar med sig av sitt liv och av sina åsikter, uppbackad av bolaget Eternal Entertainment. Så småningom börjar hon känna att något skaver, använder hon t-skjortan för att hon vill eller för att hon får betalt för det? Och vem är det som har makten egentligen? 

Publiken aktivt med 

Agneta Lindroos regisserar #nofilter som Wasa Teater turnerar i österbottniska skolor våren 2020. Föreställningen ingår i Wasa Teaters teater i undervisningen-program, där publiken får ta en aktiv  roll  och  skådespelarna  även har ett pedagogiskt uppdrag. Föreställningen kommer inte med några färdiga sanningar, utan målet är att väcka frågor kring aktuella och allmänmänskliga teman som är förankrade i läroplanen. 

— Förutom föreställningen får eleverna ta del av ett gediget för- och efterarbete. Ju mer läraren  satsar på förarbetet i klassen, desto mer får eleverna ut av föreställningen.

Lärt sig av influensers 

Under reserachprocessen har Teir och Lindroos hängt mycket på sociala medier, till exempel har de följt olika kända influencers för att få en tydligare bild av hur verkligheten på nätet ser ut. 

— Vem styr vem egentligen, och vad är sant och vad är falskt? Mycket handlar om jaget, och om vikten av att ha så många följare som möjligt. Det är intressant att fråga sig vad det innebär att ha många följare, påverkar det ens människovärde och leder det till att man behandlas annorlunda?

Lindroos säger att dagens unga som har vuxit upp med sociala medier har en annan uppfattning och förståelse för hur de fungerar än hon.

Skådespelarna Jakob  Johansson,  Susanna Marins och Willhelm Grotenfeldt kommer att köra  runt  till  skolorna  från  premiären  den  19 februari till mitten av maj.

— Till skillnad från en ”vanlig” repetitionsprocess så kommer vi att ha med elever som  testpublik  i  ett mycket tidigt skede av repetitionsperioden eftersom deras roll är betydande i  hur föreställningen  utformas. Vi har också träffat ungdomar och bett dem visa var de hänger på nätet och vem de följer.


Text: Caroline Mård, Foto: Frank A. Unger


SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (SÖFUK)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Marina Vikberg-Grönlund
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg