KulturÖsterbottens Logo

Kanalgrafik för Medeltida österbotten

Välkommen på upptäcktsfärd i det medeltida Österbotten!


Filmserie lanseras på YouTube:

Nu är det dags! Första veckan i februari lanseras kortfilmerna om Österbottens medeltid på YouTube under rubriken Medeltidens Österbotten. Alla fem kortfilmer är då fritt tillgängliga på tre språk: svenska, finska och engelska. Det är bara att välja!

Filmserien har kommit till inom Leader-projektet Vandring genom medeltidens Österbotten, som genomförs vid KulturÖsterbotten. Oavsett om man är intresserad av historia eller inte lönar det sig att knappa in sig på YouTube och lära sig något nytt om en undanskymd epok i Österbottens förflutna. Filmberättelserna är fiktiva, men händelserna bygger på originaldokument som berättar om de första österbottningar vi känner till namnet. Filmserien är en upptäcktsfärd i det Österbotten som började växa fram för 600 år sedan, med Helena från Karlaby, Tobbe från Tjöck, Gudmund från Närpes och den osedlige prästen Andreas i huvudrollerna – sjörövarna på Korsholms slott inte att förglömma!

Trailern till filmserien hittar du här.

Filmerna riktar sig primärt till unga som läser om medeltiden i skolan. Projektet vill dock nå en så bred målgrupp som möjligt, också finskspråkiga tittare och utländska turister. Projektet samarbetar sedan länge med både lärare och turistguider i hemregionen, men filmserien kommer att marknadsföras också på nordiskt plan. Många av dokumenten som belyser vår historia förvaras nämligen på annat håll, bl.a. i Stockholm och Köpenhamn. Filmserien har producerats i ett brett samarbete med ReThink New Media Solutions / Anders Wik och Simon Staffans och illustratör Jenny Wiik samt flera skådespelare, som läst in berättarrösterna på olika språk.

Projektet Vandring genom medeltidens Österbotten kommer senare i vår att synliggöra spår från medeltiden – eller berättelser om sådana – i samarbete med lokala hembygdskännare. Webbutställningen Spår från medeltiden öppnas på KulturÖsterbottens webbplats på www.kulturosterbotten.fi under försommaren.


Text: Heidi Hummelstedt, KulturÖsterbotten

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg