Yrkesakademin i Österbotten Logo

Höstens aktiviteter för niorna


Den senaste månaden har YA ordnat ett flertal aktiviteter för att högstadiernas nionde klassister skall få bekanta sig med utbildningsutbudet på skolan. De har delvis haft möjlighet att komma i mindre grupper och bekanta sig med verksamheten på de olika enheterna, och så har det också arrangerats specifika evenemang, tex.:

Niornas dag vid Vasa enheten

 Ca. 600 elever besökta YA i Vasa under ”Niornas dag” den 30.10, och hela området sjöd av liv. Eleverna rörde sig gruppvis antingen självständigt eller med guide, och kunde följa med den normala, praktiska undervisningen och också ta del av en del speciella aktiviteter. De kunde tex. pröva på ”elslalom” på elavdelningen, bekanta sig med 3D-printning i maskin- och produktionsteknikverkstaden, få sitt blodtryck mätt i vårdklassen, testa sina smaklökar i restaurang Kungsgården och mycket annat intressant. Skogsmaskinsförarna och lantbruksstuderandena bjöd på mellanmål och stekte plättar och grillade korv under dagen.

IMG 9946

Niornas dag har också hållits i Närpes enheten vecka 43, 2019 och kommer att hållas även vecka 8, 2020.

Närvårdarutbildningen i Pedersöre håller ”En annorlunda niornas dag” den 6.2 som en ”Egen avdelning” vid Björkbacka i Jakobstad.

MetallRace KRS 2019 / MetallRace Närpes 2019

I Närpes ordnades specialdagar för både Krisinestads och Närpes högstadiums slöjdelever. Under ”MetallRace” dagarna fick de bekanta sig både med YA och lokala företag, och det var väldigt uppskattat både av eleverna själva och lärarna.

Slöjdeleverna i årskurs 9 i högstadiet i Kristinestad var inbjudna den 1.11. De startade med ett besök på Närpes Trä och Metall i Närpes, sedan åt de lunch på YA för att sedan fortsätta till Botnia Bolt i Kristinestad. Dagen avslutades med besök på Kone-Ketonen i Kristinestad.

Den 8.11 var det i sin tur MetallRace för Närpes högstadiums slöjdelever. De startade på Hällströms Plåt, sedan fortsate de till Närko. Lunchpaus hölls på YA i Närpes, och efter det stod ett besök på Maxel på tur. Dagen avslutades på Närpes Trä och Metall. 

Lokala uttagningar till Mästare9

Den 7.11 ordnades lokala uttagningar i Mästare9 vid YA enheten i Vasa. De olika lagen tävlade bl.a. i att montera ihop en motorsåg (och här gällde det att komma ihåg skyddshandskarna), vispa ihop en bearnaise sås (det är inte helt enkelt att separera äggvitan från gulan) och lägga en mitella åt en av lagkamraterna. Efter en hård kamp gick lag från Sursik, Korsholms högstadium och Borgaregatans skola vidare till den regionala finalen 12.12, som även den ordnas på YA i Vasa. Till den regionala finalen kommer också lag från Närpes högstadium och högstadiet i Petalax, som vann Mästare9 lokala uttagningarna i Närpes den 5.11.

Skolmässa vid Academill 12.11

Den 12.11 var YA med som utställare på utbildningsmässan i Academill som ordnades som ett samarbete mellan högstadierna i Vasa, Korsholm och Vörå. Under kvällen fick föräldrar och elever information om den gemensamma ansökan, och så fick de gå runt bland utställarna och bekanta sig med andra stadiets utbildningsutbud.

Utbildningsmässor har också hållits den 24.11 vid Sursik skola, 27.11 vid Oxhamns skola och vid Donnerska skolan samt den 28.11 vid Ådalens skola. 

 

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg