Yrkeshögskolan Novia Logo

Kuopio- varför inte?


 

I månadsskiftet september-oktober besökte första årets tradenomstuderande vid Yrkeshögskolan Novia i Vasa tillsammans med två lärare Savonia ammattikorkeakoulu i Kuopio. Syftet med studiebesöket var att tillsammans med Savonias tradenomstuderande arbeta kring ett projekt och därigenom tillämpa sina kunskaper i finska i praktiken.

Kuopio 3

Utsikt från Puijotornet

Resan startade med buss från Vasa på måndag morgon. Genast vid ankomst till Savonia indelades studerande i grupper så att varje grupp bestod av tre Novia- och tre Savoniastuderande. 

Projektuppgiften Wellness-konseptointiprojekti: Kuopio opiskelukaupunkina presenterades av en representant från Kuopio stad samt Savonias lektor Pauli Verhelä. Efter att grupperna bekantat sig med varandra åkte vi på en kort rundtur i staden samt besökte Kuopios stolthet Puijotornet. På kvällen bjöds alla studerande från Novia på en galamiddag som Savonias restonomstuderande ordnade. Middagen var mycket lyckad och bjöd på kulinariska upplevelser. Våra studerande höll ett tacktal till värdarna.

Dag två fortsatte de studerande att jobba med projektet. Efter intensiva timmar var de redo att presentera sina idéer hur man kan locka flera studerande till Kuopio och även få dem att stanna i staden efter avlagd examen. Tio grupper presenterade mångsidiga tankar och utvecklingsidéer för staden. Presentationsformen var fri, och studerande hade verkligen varit kreativa i sina sätt att framföra resultaten. För oss åhörare var det fascinerande att höra hur mycket man kan komma fram till på så kort tid, på ett annat språk än sitt modersmål och i en grupp där man inte känt varandra från tidigare.

Studiebesöket gav goda erfarenheter 

Kuopio 1

Studerande får instruktioner av Kuopio stad

Novias studerande skulle efter resan analysera sina erfarenheter från projektet. De flesta var mycket nöjda med resan, samarbetet och upplägget och uppmuntrade till fortsatt utbyte. De uppskattade både att få använda finska i praktiken och att få lära känna nya människor. Uppgiften hade först känts svår men efter att samarbetet och diskussionen i de mindre grupperna kommit igång så började idéerna flöda. Några konstaterade efteråt att det hade gått över förväntan att kommunicera på finska och att detta gett dem en liten ”boost”. Flera påpekade också att de blivit positivt överraskade av Kuopio samt av Savonia ammattikorkeakoulu och skolans moderna utrymmen. Novias studerande gillade också att resan gav dem en möjlighet att lära känna de egna studiekompisarna bättre. 

Kuopio 2

Halarmärke uppskattas alltid

Ett trött och nöjt gäng styrde kosan hemåt i regnvädret. Vi kan konstatera att man även inom det egna landet kan bedriva utbyte och samarbete, som stärker såväl språkkunskaperna som kännedom om kulturen i andra delar av landet. Resan fungerade dessutom bra som ett sätt att skapa sammanhållning för första årets studerande.

Vi ser fram emot att välkomna Savonias studerande på svarsvisit i Vasa i april.

Text: Emilia Vikfors, lektor i finska, och Anna-Lena Berglund, lektor i företagsekonomi vid Yrkeshögskolan Novia. 

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg