Wasa Teater Logo

Urpremiär för berättelse om Vasas bomullsänglar


En berättelse om de kvinnor som byggde landet, utan att få sina berättelser nedtecknade för eftervärlden. Bomullsängeln.

bomulls

Hilda föds när 1900-talet är ungt. Som medlem i en välbeställd österbottnisk jordbrukarfamilj är hennes framtid utstakad – hon kommer att leva sitt liv i samma by som hennes släkt bebott sedan urminnes tider. När Hilda som tonåring hamnar i olycka förändras hennes liv. Hon fördrivs från hemgården och tvingas söka tjänst som piga. 

Där möter hon den jämnåriga Helli, som i likhet med Hilda döljer sitt förflutna. Hilda och Helli blir vänner, fast de är varandras ideologiska motsatser. Där Hilda tror på Gud, tror Helli på arbetarrörelsen. Tillsammans lämnar de landsbygden för att söka lyckan i staden. De blir bomullsänglar, arbeterskor på Vasa Bomullsfabrik. Sida vid sida möter Hilda och Helli sitt sekels glädjeämnen och fasor.

Bomullsängeln är berättelsen om de kvinnor som byggde landet, utan att få sina berättelser nedtecknade för eftervärlden. Föreställningen baseras på Susanna Alakoskis nyutkomna roman, som utgår från författarens egen släkthistoria i Vasa: ”Mormor arbetade femtio år på textilfabriken. Hon berättade inte om en enda arbetsdag i sitt liv”.

Dramaturg Annina Enckell, hur var det att skriva pjäsen parallellt med att Susanna Alakoski skrev på sin bok?

Att dramatisera en bok samtidigt som den skrivs, varför görs inte det oftare? Jag börjar vara på det klara med det nu. Tidtabellen är pressad, oron för att romanförfattaren plötsligt ska stryka allt man tagit fasta på och gå en helt annan väg är påtaglig, startsträckan är kusligt kort. Jag har fått piska upp en hård och hänsynslös kreativitet, accelerera och lämna den fasta marken som en flygande cirkuselefant. I bagaget har jag Alakoskis kvinnor, deras utsatthet och drömmar, deras sinnliga livslust, deras vänskap.

Regissör Ulrika Bengts, hur är det att regissera en nyskriven pjäs efter en nyskriven bok?

Att dramatisera en roman medan den skrivs, det låter ju inte klokt. Att som regissör ta vid innan dramatikerns bläck hunnit torka likaså. Men det har vi gjort och snart är föreställningen Bomullsängeln flygfärdig, med 62 scener som utspelar sej under 30 år och 30 roller fördelade på 9 skådespelare. Yttre skeenden sömlöst sammanfogade med inre känslolandskap. Kvinnokamp, klasskamp, barn som föds. Fabriken som möjliggörare och mänskoslukare. Vänskap, kärlek, arbetsgemenskap och glädjen i att gå på bio. Vad kan det bli av det? Ett drömspel, så klart.

Urpremiären framflyttad

I slutet av repetitionsperioden drabbades skådespelarensemblen av ett sjukdomsfall. I och med detta flyttades urpremiären från 23.11 till 29.11. Bomullsängeln spelas också under våren 2020.


SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg