KulturÖsterbottens Logo

Mittnordiska kulturdagarna i Jakobstad – ännu hinner du med!


Jobbar du med kultur? Då jobbar du nästan säkert också med publikarbete! ”Reaching Out – publikarbete i utveckling!” är temat för årets mittnordiska kulturdagar. Kulturdagarna ordnas i år i november i Finland, närmare bestämt i Jakobstad. Du är välkommen med, oavsett om du jobbar med kultur och publikarbete professionellt eller ideellt!

MNKD 2019 bannerbild K webb 2

Temat publikarbete löper som en röd tråd genom programmet för Mittnordiska kulturdagarna, som i år ordnas 20–22 november i Jakobstad. Onsdagen (20 november) inleds med ett keynote-föreläsning av projektchef Anu-Maarit Moilanen från projektet Konsttestarna. Moilanen berättar hur ungdomar kan engageras i konstverksamhet, utgående från de erfarenheter hon fått inom projektet Konsttestarna.

På onsdagseftermiddagen kan deltagarna välja att fördjupa sig i parallellpresentationer inom litteratur, arkiv & tvärkonstnärligt arbete, teater och ungdomsverksamhet. På kvällen får deltagarna sedan njuta av öppningskonserten för kammarmusikfestivalen RUSK.

Torsdagsprogrammet (21 november) inleds med ett keynote-anförande av Nina Refseth, administrativ direktör för museerna i Sör-Tröndelag i Norge. Föreläsningen handlar om hur kulturaktörer kan förbereda sig för att ta emot helt nya publikgrupper och -segment. Torsdagseftermiddagen är vikt för parallellpresentationer inom ett flertal olika konstområden.

Årets mittnordiska kulturpris delas ut på torsdagskvällen. Deltagarna får då höra vem som förlänas årets tematiska pris och årets ungdomspris. Kvällen avslutas med en festmiddag.

Mittnordiska kulturdagarna fortsätter med program ännu på fredagsförmiddagen. Deltagarna kan då välja mellan två praktiska workshoppar kring publikarbete och en guidad rundtur i Jakobstad. Den ena verkstaden, med Nina Refseth som ledare, handlar om praktiska erfarenheter i arbetet med publikutveckling. Den andra verkstaden, som leds av Nina Dahl-Tallgren från Wasa Teater, har rubriken ”Publiken i huvudrollen − hur gör vi?”.

Programmet för Mittnordiska kulturdagarna 2019 finns i sin helhet publicerat på www.kulturosterbotten.fi/mittnorden. På sidan finns även presentationer av samtliga föreläsare och verkstadsledare samt praktisk information för deltagarna om bl.a. resor och övernattning. Intresserade kan anmäla sig till kulturdagarna via en länk på programsidan. Anmälningar tas emot fram till 13 november.

Mittnordiska kulturdagarna arrangeras i samarbete med Mittnordiska kulturarbetsgruppen på uppdrag av Mittnordenkommittén. Årets mittnordiska kulturdagar ordnas i ett brett samarbete mellan bl.a. KulturÖsterbotten, staden Jakobstad, Österbottens förbund, yrkeshögskolan Novia och kammarmusikfestivalen RUSK samt Mittnordenkommittén. Konferencier är Richard Sjölund.

Text: Carola Harmaakivi, KulturÖsterbotten

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg