Yrkesakademin i Österbotten Logo

År 2019 – jubileernas år


 

År 2019 kommer att gå till samkommunens historia bland annat som året då alla fyllde jämna år. Äldst i klassen är Wasa Teater – Österbottens regionteater med sina 100 år, KulturÖsterbotten stoltserar med 80 år på nacken och Yrkesakademin i Österbotten firar sina 10 år. 

Spelman WT

Wasa Teater, Spelman på taket

Samkommunens vision, utbildning och kultur i världsklass, har nått nya höjder under den första halvan av jubileumsåret. De jämna åren har uppmärksammats på många olika sätt: Wasa Teater hade nyligen premiär för jubileumspjäsen Spelman på taket, KulturÖsterbotten flyttade i början av året till Campus Kungsgården och firade bland annat med ett välbesökt öppet hus i sina nya utrymmen i Kulturgården. Yrkesakademin i Österbotten inledde sitt firande med ett uppskattat jubileumsseminarium och har under början av hösten gjort nedslag i regionen på Slättens mat och mystik i Närpes, Konstens natt i Vasa och Spotlight i Jakobstad. YA:s kockstuderande har dessutom fått stor uppmärksamhet under hösten i samband med Yle Strömsös kampanj Vegval. 

Tiden går fort när man har roligt och visst har första halvan av 2019 gått undan. Men, ännu är inte firandet över. På många sätt kan man konstatera att vi hittills bara värmt upp.

Den nyrenoverade teatern står så gott som klar och har som sagt redan stått för höstens första premiär på stora scenen. Tack vare renoveringen har teatern nu möjlighet att spela repertoarteater, vilket bland annat betyder att höstens andra stora pjäs Bomullsängeln kan ha premiär redan i november, samtidigt som Spelman på taket fortfarande går på samma scen. KulturÖsterbotten stod som medarrangör till Litteratur och Retur i september och kommer att fungera som värd för MittNordiska kulturdagarna i november tillsammans med bland andra yrkeshögskolan Novia och Österbottens förbund. Yrkesakademin i Österbotten fortsätter för sin del med att uppmärksamma yrkesutbildningen bland annat under European Skills Week vecka 42, Niornas dag då YA bjuder in regionens årskurs nio till sina enheter och lokala uttagningar och regional final i Mästare9 – en yrkesskicklighetstävling för grundskolestuderande.

kock

Yrkesakademins kockstuderande tillreder sina recept i köket på Strömsö för kampanjen Vegval.

ya

Yrkesakademin i Österbotten på Slättens mat och mystik

Det här är bara ett axplock av allt det vi har på gång ännu under hösten. Att samkommunen både syns och hörs i Österbotten, och också nationellt, råder det ingen tvekan om då man ser till våra evenemangskalendrar. Hos oss finns verkligen något för alla och en var och man kan gott säga att vår verksamhet rör och berör alla, från liten till stor. Trots att år 2019 kanske fått en liten guldkant hos oss kommer vi även framöver att finnas synliga och tillgängliga för österbottningarna och erbjuda utbildning och kultur i världsklass! 

Följ med våra hemsidor för att hålla dig uppdaterad på vad som händer hos oss.

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg