Österbotten skakar hand med Västerbotten på litterärt storevenemang i september i Vasa 

Storsatsningen LitteraTur och Retur, som hade premiär våren 2018 i Umeå, får en fortsättning om bara ett par veckor i Vasa. Den 21–22 september samlas författare och litteraturvänner från bägge sidor om Kvarken för ett intensivt veckoslut i litteraturens tecken.

”...en strålande idé, och det som förvånar är att det inte kommit till stånd på den här publika nivån tidigare,” skrev Västerbotten-Kuriren i april 2018, med anledning av evenemanget i Umeå. Tanken var redan då att bygga upp ett litterärt storevenemang som skulle alternera mellan Österbotten och Västerbotten.

Lördagen och söndagen den 21 och 22 september är det då dags för LitteraTur och Retur på den österbottniska sidan om Kvarken. Lördagens program består bland annat av en poetisk eftermiddag på stadsbiblioteket, medan bokhandeln Gros har specialöppet med mängder av intressanta författarbesök. Finlands svenska författareförening ordnar på lördagskvällen en kollegial författarträff, exklusiv för författare från Finland och Sverige.

I övrigt bjuder lördagen på ett antal programpunkter som är vikta för gästerna från Västerbotten. Från Västerbotten inväntas ett åttiotal deltagare, av vilka de allra flesta anländer med färjan från Umeå på fredagskvällen.

Huvuddagen för LitteraTur och Retur infaller på söndagen, då deltagarna samlas för en heldag i litteraturens tecken på Skafferiet Ritz.

I programmet medverkar bland annat Susanna Alakoski, rykande aktuell med boken och pjäsen Bomullsänglarna. Udda och normal på landsbygden som litterärt fenomen diskuteras av författarna Kaj Korkea-aho, Karin Smirnoff och Karin Alfredsson. Feminismen i litteraturen och kvinnor som skriver om kvinnor ventileras av Gurli Lindén, Ellen Strömberg och Anna Sundström Lindmark. Temat ”Samtida oro – dystopier, fantasy på frammarsch” utforskas av kända författarnamn såsom Mats Söderlund, Maria Turtschaninoff och Hannele Mikaela Taivassalo.

Konferencier för söndagens program är Susanne Skata, som också leder ett av författarsamtalen. De två övriga författarsamtalen leds av Lisen Sundqvist och Tommy Bildström. Under dagen uppträder även estradpoeten Rosanna Fellman. För dagens musikinslag står The Heartbeat Band.

Söndagen på Ritz avrundas med ett samtal mellan Susanna Alakoski och Susanne Skata om kvinnovärlden i arbete och folkhem. Som avslutning på LitteraTur och Retur bjuds publiken på tankar och reflektioner kring böcker som blivit särskilt viktiga för sina läsare. Läsarna i fråga är då Pekka Heino, Wivan Nygård-Fagerudd och Johan Fagerudd.

LitteraTur och Retur ordnas i ett brett samarbete mellan aktörer från Finland och Sverige. På arrangörslistan finns bland annat KulturÖsterbotten / SÖFUK, Svenska folkskolans vänner, Vasa stad / stadsbiblioteket, Svenska Österbottens litteraturförening, Finlands svenska författareförening, Förlaget, Boklund, Umeå kommun, Länsbiblioteket i Västerbotten, Norrländska litteratursällskapet, Studieförbundet Bilda, Kulturföreningen Pilgatan och Föreningen Norden i Västerbotten.

Programmet för LitteraTur och Retur finns i sin helhet publicerat på www.kulturosterbotten.fi/litteraturochretur.

Lördagens program är avgiftsfritt. För söndagens program (inkl. lunch och eftermiddagskaffe) uppbärs en avgift på 40 euro. På grund av de praktiska arrangemangen bör man anmäla sig till evenemanget på förhand, via www.kulturosterbotten.fi/litteraturochretur.

 


Text: Carola Harmaakivi, KulturÖsterbotten
SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg