KulturÖsterbottens Logo

Luckan i Sydösterbotten firar tio år med massivt program


Luckan i Sydösterbotten firar i år jämna tio år. Vad passar bättre än att uppmärksamma detta med ett härligt kulturutbud under en hel jubileumsvecka?

Luckan-veckan inleds med ett författarsnack med Hanna Lagerström. Tisdagen den 4 juni kl. 18 kan man på Närpes stadsbibliotek höra Hanna Lagerström samtala med författaren Ulla Antfolk, aktuell med boken ”På flykt undan Stalins skugga”. Boken handlar om Antfolks ovanliga och händelserika liv. Hon föddes som Unelma Kuparinen i ryska Ingermanland och fördes till Finland för att undkomma kriget. Senare blev hon Ulla Antfolk i Närpes. – Under kvällen bjuds deltagarna på kaffe med dopp samt intressanta diskussioner.

Torsdagen den 6 juni välkomnar Luckan och KulturÖsterbotten alla intresserade till en medeltidskväll i Frans Henriksson-salen i Mittistan i Närpes. Kortfilmen ”Tobbe går till kungs” premiärvisas under kvällen. Filmen, som producerats inom Leader-projektet Vandring genom medeltidens Österbotten, berättar om de första österbottningar som historien känner vid namn, nämligen sydösterbottningarna Tobbe, Anders och Michael. Filmen utspelar sig år 1303, då trion drog till kungs.

Medeltidskvällen börjar med filmvisning kl. 19 och fortsätter sedan med en föreläsning av medeltidsforskaren, FM och doktorand Anna-Stina Hägglund, som lotsar publiken in i medeltidsurkundernas värld.

På lördagen den 8 juni blir det musik för hela slanten. Musik för barn i åldern 2–5 år blir det först i Kulturhuset DUX i Kristinestad (kl. 11) och sedan i Frans Henriksson-salen i Mittistan i Närpes (kl. 14). Föreställningen Chango Tango kombinerar musik med teater för att berätta en spännande historia med både argentinsk och finsk tango som kompass.

Luckan-veckan avslutas sedan med en kvällskonsert av duon Sisuplatense, som består av Juan Passo och Hedda Heiskanen. Konserten tar med publiken på en unik musikalisk resa med tango som röd tråd. Nykomponerade låtar varvas med berättelser om en genre som lever och utvecklas än idag. Kvällskonserten börjar kl. 20.

Alla evenemang under Luckan-veckan har fritt inträde och är öppna för alla intresserade. Välkommen med!

Text: Robert Westergård, KulturÖsterbotten

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (SÖFUK)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Marina Vikberg-Grönlund
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg