KulturÖsterbottens Logo

KulturÖsterbottens sommarevenemang


Den österbottniska sommaren är som vanligt fylld av evenemang. Också KulturÖsterbottens Leader-projekt förbereder somriga evenemang.

Projekt Vandring genom medeltidens Österbotten producerar, i samarbete med illustratör Jenny Wiik och Rethink New Media Solutions, kortfilmer på basen av medeltida sägner och arkivuppteckningar från Österbotten.  Torsdagen 6 juni är det dags för filmpremiär! Den går av stapeln i Frans Henriksson-salen i Närpes kl. 19.00. Kortfilmen ”Tobbe går till kungs” handlar om de första österbottningar vi känner till namnet: sydösterbottningarna Tobbe från Tjöck, Michael från Lappfjärd och Anders från Sastmola, som gick till kungs i Stockholm år 1303 för att hävda sina rättigheter. Under medeltidskvällen får vi också lyssna till medeltidshistoriker, doktorand Anna-Stina Hägglund från Åbo Akademi, som föreläser om Österbotten i källor från medeltiden.

Lördagen den 15.6 arrangerar Österbottens museum Barnens dag vid Gamla Vasa museum. Under dagen bidrar Vandring genom medeltidens Österbotten och Kulör med Sjörövarquizz och en popup-workshop där vi tillverkar traditionella kottdjur.

Projekt Kulör – Kulturarv som levande Österbottnisk resurs – lyfter fram levande traditioner och immateriellt kulturarv. I sommar bjuder vi på popup-workshopar vid två finlandssvenska storsamlingar i Österbotten tillsammans med lokala aktörer. Folkdansarna samlas till Dansfest i Jakobstad den 28–30.6, medan den finlandssvenska spelmansstämman går av stapeln i Tjöck och Kristinestad den 2–4.8. Vid bägge tillfällena deltar Kulör med traditionellt inspirerat pyssel, som alla intresserade är välkomna att delta i. Vi tillverkar ”folkdräktstofsar” av garn och pappersblommor som har använts vid bröllop. Kulör håller även i trådarna för hantverksdemonstrationer samt en folkdräktspicknick i Kristinestad.

De evenemang som arrangeras inom projekten har fritt inträde. För den som vill ta del av sommarens stora utbud av evenemang i övrigt rekommenderar vi ett besök på evenemangskalender ”Det händer i Österbotten”, events.osterbotten.fi.

Johanna Björkholm och Heidi Hummelstedt

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (SÖFUK)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Marina Vikberg-Grönlund
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg