Ett halvår kvar till jubileumsföreställningens premiär

Renoveringen av Wasa Teater inleddes i maj 2018, det är nu alltså 10 månader sedan rivningsarbetet påbörjades. I september 2019, om 6 månader, är det dags för premiären av teaterns jubileumsföreställning Spelman på taket.  

Det har varit ett annorlunda spelår för Wasa Teater i och med renoveringen. Under hösten spelades Gambämark på Ritz och därtill hade teatern två turnéföreställningar på repertoaren som reste runt i Österbotten och övriga Svenskfinland. Under våren huserar föreställningsverksamheten i Smedsby UF där LasseMajas Detektivbyrå spelar för fulla salonger.

  • Spelåret har förlöpt relativt bra trots alla utlokaliseringar och turnéer. Personalen har varit fantastisk att hantera situationen, konstaterar tekniska chefen Mats Antell.

Renoveringen går enligt plan

Martin Nilsström, representant för huvudentreprenören Mäenpää byggnads Ab, svarar på några frågor om den pågående renoveringen.

Vad händer just nu i teaterhuset och med renoveringen?

I salongen är det stolsradernas golvkonstruktioner, läktarens inbyggnad samt scenens ytarbeten som pågår. I restaurangen är det färdigställande av akustiktaket samt spacklings arbeten som pågår. Nybyggnaden inre väggytor färdigställs och skall målas inom kort. Montering av materialhissen förbereds.

Hur många har ni som jobbar i teaterhuset som bäst?

För tillfället är det 25-35 personer som utför jobb på bygget. Därtill ett 20-tal som jobbar med inredningar och snickerier till projektet.

Vad är nästa stora steg i renoveringen?

Det är nog att få färdiga ytor så man kan börja ana hur den renoverade teatern kommer att börja se ut.

Har ni stött på något intressant, historiskt under renoveringen hittills?

På ett allmänt plan så är det inga historiska fynd, men ur ett byggnadsperspektiv har vi stött på en hel del intressanta lösningar som våra föregångare har byggt.

Hur ser tidtabellen ut, när ser det ut som en färdig teater igen?

För oss som har sett den utrivna byggnaden börjar vi redan kunna se den färdiga teatern i allt jobb som redan blivit gjord.  För en besökare kommer det vara först under sommarmånaderna som alla teaterns viktigaste element är monterade och färdigställda.

Insamlingskampanj för renoveringen ännu igång

Stiftelsen Wasa Teater startade en insamling för Wasa Teater under våren 2018. Hittills har insamlingen samlat ihop 130 000€, eller 52 procent av målsättningen. Insamlingen pågår ända till hösten 2019 och Stiftelsens ordförande Thomas Öhman kommenterar:

  • Stöd insamlingen. Man kan via webbsidan wt100.fi göra det med 20€ uppåt. Gör det och låt budet gå till dina vänner att göra likadant. Tillsammans ska vi uppnå målet och mötas för nya teaterupplevelser hösten 2019 på Wasa Teater!
SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg