Vandringen genom medeltidens Österbotten fortsätter!

KulturÖsterbottens Leader-projekt Vandring genom medeltidens Österbotten är nu i vinter inne i en intensiv fas. Som bäst skapas fem animationsfilmer om människor som levt och verkat i det medeltida Österbotten, på basis av arkivkällor. Filmerna görs av Rethink New Media Solutions i Vasa  med Jenny Wiik som illustratör.

I den första filmen, som snart är klar, får vi stifta bekantskap med den sjuåriga vallflickan Helena från Karlaby gård i Pedersöre. Helena försvann i skogen en vårdag på 1370-talet men återvände mirakulöst efter tio dagar – efter att ha ”sovit bland björn och varg”. – Alla filmerna kommer så småningom att publiceras på YouTube.

Under vårvintern ordnas flera träffar med medeltidstema på olika håll i Korsholm. Följande träff i serien är föreläsningen ”Glimtar från medeltiden i Korsholm” med projektledare Heidi Hummelstedt, den 19 februari vid Korsholms vuxeninstitut. I samband med föreläsningen insamlas uppgifter om tidigare lokal forskning kring medeltida spår i landskapet, sockennamn mm. Förhoppningen är att kunna synliggöra den österbottniska medeltiden genom en mindre utställning hösten 2019. – Läs mera om föreläsningen och anmäl dig: http://vuxeninstitutet.korsholm.fi/sok-och-anmal-dig-till-kurser/visa/4783-000133-glimtar-fran-medeltiden-i-korsholm. Tillträdet är gratis.

Projektet Vandring genom medeltidens Österbotten (2018–2020) finansieras huvudsakligen via Leader-programmet för landsbygdsutveckling. Privata fonder och stiftelser står för delfinansieringen.

 

Text: Heidi Hummelstedt, KulturÖsterbotten

Illustrationer: Jenny Wiik

 

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg