Svenska veckan – kulturevenemang hela veckan!

Svenska veckan – Svenskfinlands största kulturevenemang – firas i år stort i hela Svenska Österbotten. Nya Svenska veckan-orter är Vasa och Korsholm. Där inleds veckan inleds måndagen den 5 november kl. 18 med en kväll med Topelius (på SLS i Vasa). På tisdagen – Svenska dagen – kan man lyssna till författaren Sara Jungersten, som intervjuas av Susann Skata på evenemanget Boken och jag. Författarbesöket börjar kl. 18 i Dramasalen på Vasa stadsbibliotek. Samtidigt bjuds också på en intressant föreläsning om finlandssvenska dialekter. Den ordnas på Vaasa-opisto, med start kl. 18. 

Onsdagen bjuder bl.a. på spökberättelser kl. 18 på Stundars. På torsdagen ordnas på Folkhälsan i Vasa ett heldagsseminarium om funktionsrätt. Den som vill öva upp sina språkfärdigheter med hjälp av tandem-metoden har en fin chans till det, på torsdagskvällen kl. 17 på Arbis.

På onsdagskvällen blir det vernissage på Mikael Herrgårds fotoutställning om jungfrudanserna i Kvarken. Utställningen finns på Världsarvsporten på Replot. Samma kväll kan man höra författaren Lars Sund berätta om hur tonåringen – den nya människan – blev till. Författarbesöket ordnas på Academill och börjar kl. 18.

På lördagen kan man tillsammans med familjen söka sig till TaiKon på kasernområdet för att bygga egna lyktor och lanternor. Senare – närmare bestämt på Barnkonventionens dag den 20 november – kan man ta del i en stor ljusparad med sina lyktor. När kvällsmörkret på lördagskvällen har lagt sig, är det sedan dags för spökberättelser, den här gången i Södra Vallgrund (med start kl. 18). 

Närmare uppgifter om programmet i Vasa och Korsholm, se www.svenskaveckan.fi/orter/vasa-korsholm

Svenska veckan firas sedan tidigare också i Karleby och Sydösterbotten. I Karleby ordnas bl.a. Dialektens dag, skrivverkstäder med Alfred Backa, Föreningarnas dag, en sångkväll och mycket, mycket annat.  

Måndagen är av tradition Dialektens dag under Svenska veckan i Karleby. Då kan man lyssna på specialforskare Peter Slotte som berättar om ”rooli oola” – underliga ord – i Karlebydialekten. Samtidigt går startskottet för årets dialekttävling; då delas tävlingsblanketterna ut! Tid att lämna in dem till Luckan finns till slutet av november. 

Tisdagen – Svenska dagen – firas på Jungsborg kl. 19. Festtalare är författaren Lars Sund med Oa Lönnbäck som konferencier. 

För historieintresserade ges en föreställning av I drottning Kristinas fotspår, torsdag kl. 19 på stadsteatern. På lördagen blir det Föreningarnas dag och cirkusuppvisningar i stadsbiblioteket.

Svenska veckan avslutas med en farsdagskonsert med Jack Vreeswijk och Fredrik Furu på Jungsborg, söndag 11.11 kl. 18.

Närmare information om Svenska veckan i Karleby: www.svenskaveckan.fi/orter/karleby 

I Sydösterbotten bjuder Svenska veckan på kultur för alla och envar. Veckan inleds med teater i skolorna i Närpes, Kaskö och Kristinestad. På tisdag kl. 18 ordnas en stor Svenska dagen-fest i kulturhuset Dux i Kristinestad. Tillställningen är öppen för alla.

Program på Dux blir det även på onsdagskvällen, med start kl. 19. Då utlovas konsert med Jack Vreeswijk och Fredrik Furu. Torsdagen är litteraturvännernas dag. Då bjuder Närpes stadsbibliotek på ett författarbesök med Christel Sundqvist, med start kl. 18. 

Svenska veckan i Sydösterbotten avslutas på lördagskvällen med en monolog som framförs av skådespelaren Alex Holmlund. ”Att fördriva tid” börjar kl. 19 på kulturhuset Dux i Kristinestad.

Närmare information om Svenska veckan i Sydösterbotten: www.svenskaveckan.fi/orter/sydosterbotten

Texter: Carola Harmaakivi, Reidunn Manderbacka och Robert Westergård, KulturÖsterbotten

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg