LasseMaja intar Smedsby UF

Den 1 mars 2019 blir det premiär för vårens familjeföreställning LasseMajas Detektivbyrå och Sommarmysterierna på Smedsby UF. Regissören Agneta Lindroos och hennes konstnärligt planerande kolleger är i full gång med planeringen av föreställningen. Tre frågor till Agneta om LasseMaja:

 

Böckerna om LasseMajas Detektivbyrå är väl kända, kommer man att känna igen någon specifik bok i föreställningen?

Det kommer man. Men teatermanuset eller föreställningen baserar sig på tre av mysterierna och man kommer att känna några karaktärer, som också ingår i andra böcker. Det är alltid utmanande att sätta upp något som barnen känner till väl, samtidigt som det är inspirerande att jobba med något som är populärt. Jag tror det blir roligt för barnen att se en föreställning med en detektivvärld som de känner igen.

Hur spännande blir det, vem kan se föreställningen? 

Jag hoppas att vår uppsättning av LasseMaja kommer att bli humoristiskt men samtidigt spännande och lite skrämmande. Vi vill göra en uppsättning där vi tar barnen på största allvar och verkligen försöka belysa Lasse och Majas påhittighet, kreativitet, fantasi, kunskap och modernitet. Vi vill också göra en föreställning, där berättelsen berättar att barn kan mera än vi tror. Vi har satt en nedre åldersrekommendation på 7 år, men upp till tolvåringar kan bra se den.

Var står ni i processen som bäst?

Vi håller på bygger upp grundidén om hur vi ska sätta upp föreställningen. Vi diskuterar scenografiska möjligheter och vad vi vill fokusera på i berättelsen. Vi diskuterar också kostymer, bland annat hur Lasse och Maja ska se ut. Vår stora utmaning, som samtidigt också är det roliga, är att det är flera berättelser som blandas in i varandra. 

Om LasseMajas Detektivbyrå

Det är tredje dagen på sommarlovet och fortfarande har ingenting hänt. Den lokala tidningsreportern kommer för att göra ett reportage om Lasse och Majas detektivbyrå när plötsligt telefonen ringer. Det är polismästaren i andra ändan. Ett tredje rån! utropar polismästaren och ber om Lasse och Majas hjälp.

Lasse och Maja tar sig an fallet och medan de försöker få fram detaljer om de misstänkta, visar det sig att det inte bara är tre rån som skett, utan på flera håll i stan sker dramatiska och obehagliga händelser när de minst anar det.  Tavlor, plånböcker och telefoner själs mitt framför ögonen på dem. Polisen ser bekymrad ut och han som skulle på semester. Äntligen händer det någonting! viskar Maja till Lasse. Det är just så här sommarlovet skall börja! Nu sätter vi dit dem!

Wasa Teaters uppsättning av LasseMajas Detektivbyrå, Sommarmysterierna, baserar sig på flera av Martin Widmarks oerhört populära böcker ur hans bokserie om LasseMajas Detektivbyrå. Den första boken i serien om LasseMajas Detektivbyrå utkom 2002, sedan har dess utkommit närmare 30 böcker i serien. Böckerna har också filmatiserats och även blivit teaterföreställningar.

Föreställningen regisseras av Agneta Lindroos, för scenografin står Anders Karls och kostymerna designas av Marcus Olson. På scenen står tio skådepelare beredda att ta publiken med på ett spännande och underhållande äventyr. Föreställningen rekommenderas från 7 år.

Observera att föreställningen spelas på Smedsby UF, Smedsbyvägen 224 i Korsholm. Under kvälls- och lördagsföreställningarna är en biljettkassa öppen i Smedsby UF.

LasseMajas Detektivbyrå

Av: Martin Widmark

Dramatisering: Håkan Bäck

Regi: Agneta Lindroos

Scenografi: Anders Karls

Kostym: Marcus Olson

Ljusdesign: Klosse Wistbacka

Ljuddesign: Tim Stratton

Mask- och frisyrdesign: Fia Derghokasian

I rollerna: Johan Aspelin, Jonas Bergqvist, Viktor Idman, Jakob Johansson, Julia Johansson, Tobias Klemets, Susanne Marins, Tove Qvickström, Carola Sarén, Maria Udd.

Spelperiod 1.3.2019 – 10.5.2019

WT+: Studiematerial, workshop och familjelördagar

 

Text: Jan Fröjdö

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg