Ulrica Karp

Välkomna till höstens första Svängrum!

TEXT: Ulrica Karp,  Direktör

Inom Yrkesakademin i Österbotten har studerande inlett och fortsatt sina studier. Mycket är bekant från tidigare men mycket nytt sker också inom YA:s ramar. Det som jag särskilt fäst uppmärksamhet vid i år är det genomslag som den kontinuerliga antagningen av studerande har fått. Hittills i år har över 400 studerande antagits till studier genom det kontinuerliga ansökningssystemet. Den tiden är definitivt förbi då studerande inledde sina studier antingen i augusti eller i januari. I uppdraget att förse arbetslivet med yrkeskunnig arbetskraft är denna förändring synnerligen välkommen. Studerande kan när behov av studier uppstår smidigt bygga på sin kompetens för att sedan gå vidare i yrkeslivet eller till vidare studier. Kontinuerliga ansöknings- och antagningssystemet kan, trots att det endast varit i bruk 8 månader, konstateras vara en verkligt lyckad förändring av yrkesutbildningen på andra stadiet.

KulturÖsterbotten har byggt på sin verksamhet med fler och mera omfattande projekt. Verksamheten är nu så pass omfattande att utrymmena på Rådhusgatan 23 nu blir för små, från årsskiftet kommer KulturÖsterbottens högsäte att finnas i Kulturgården på Kungsgårdsområdet i Gamla Vasa. Spännande!

Byggnadsåret för Wasa Teater är i full gång. Att ha verksamheten utspridd på flera adresser ställer krav på både anställda och teaterbesökare. Men då kan vi se fram emot ett nyrenoverat teaterhus kan vi leva med tillfälligt stök under detta spelår. Under ett par veckors tid har vi haft tre premiärer. Den medialt mest synliga premiären är musikalen Gambämark som spelas på Ritz. Övriga premiärer är Karius och Baktus, samt Världen är så stor. De sistnämnda turnerar i regionen.

Nytt i Svängrum från och med i höst är att Yrkeshögskolan Novia kommer att synas i spalterna. I VD Örjan Anderssons inlägg i detta nummer förklarar han hur det kommer sig att Novia är med i detta forum. Jag önskar Novia välkommen med i Svängrummet!

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg