KulturÖsterbottens Logo

Svenska veckan – i höst också i Vasa!


Svenska veckan firas i höst också i Vasa. Landets största svenskspråkiga kulturevenemang ordnades i fjol på 15 orter runtom i landet. I höst finns alltså också Vasa – och Korsholm – med bland arrangörsorterna.

Svenska veckan firas i år vecka 45, det vill säga den 5–11 november. Detta storevenemang, som har fått sin början i firandet av Svenska dagen, ordnades första gången år 2000. Huvudkoordinator på riksnivå är Finlands svenska folkting. Lokala arrangörsgrupper svarar för programplanering och genomförande på de medverkande orterna.

I Österbotten har Svenska veckan tidigare firats i Karleby och Sydösterbotten, med Luckan i Karleby och Luckan i Sydösterbotten som centrala aktörer. Programutbudet har varit mångsidigt med bland annat teater, musik, film, seminarier och workshops. Barn och unga har utgjort den huvudsakliga målgruppen.

I Vasa byggs programhelheten upp kring den levande tvåspråkigheten med målet att skapa språkbroar. Också i Vasa tar programmet sikte särskilt på barn och unga. Man planerar bland annat en stor konsert som är gemensam för de svensk- och finskspråkiga gymnasierna i Vasa och Korsholm, ett FinTandem-evenemang till stöd för den praktiska språkövningen, barnteater, författarbesök, verkstäder och föreläsningar. I planeringen av den gemensamma storsatsningen medverkar för närvarande bland annat kulturenheterna vid Vasa stad och Korsholms kommun, teatrarna, arbetar- och vuxeninstituten samt Finlands svenska folkmusikinstitut. KulturÖsterbotten har påtagit sig en större, samordnande roll i planeringen.

Programmet för Svenska veckan publiceras under hösten på webbtjänsten www.svenskaveckan.fi. I portalen samlas all information om firandet av Svenska veckan, från hela landet.

Lokala föreningar och organisationer som önskar medverka med programinslag i firandet av Svenska veckan i Vasa är välkomna med i planeringen. Intresserad? Kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.!

Text: Carola Harmaakivi, KulturÖsterbotten

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (SÖFUK)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Marina Vikberg-Grönlund
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg