LEDARE

 

Hösthälsningar från YA!

 

I skrivandets stund har YA just haft höstlov och verksamheten har kommit igång igen.   Läs mer

 

YRKESAKADEMIN I ÖSTERBOTTEN

 

Sofia är världens bästa närvårdare

 

Sofia Sundqvist, som utexaminerats från YA:s enhet i Pedersöre våren 2017, är världens bästa närvårdare. Sofia representerade YA och Finland i världsmästerskapen i yrkesskicklighet, WorldSkills i Abu Dhabi.

 

Guldmedaljen kom efter fyra dagars intensivt tävlande i olika case och vårdsituationer. Sofia tävlade mot 14 andra deltagare från lika många olika länder.

 

WorldSkills ordnas sedan år 1950. Drygt 1300 studerande från 59 länder deltog i årets världsmästerskap.

 

 

WASATEATER

 

Teaterpedagogen som jobbar för alla

 

Nina Dahl-Tallgren har sedan 2011 jobbat på Wasa Teater som teaterpedagog. Hennes uppdrag är att öppna upp teatern och

dess föreställningar med material och evenemang som gör det lättare för publiken att ta till sig det som görs på teatern.

Läs mer

 

 

KULTURÖSTERBOTTEN

 

November är kulturmånad för samkommunens personal

 

I november ordnas för första gången en kulturkampanj för SÖFUK:s personal, i stället för den tidigare årligen återkommande motionskampanjen. Ledningen vill uppmuntra personalen att aktivt ta del av och utöva kultur, som en del av en mångsidig och sund fritid.   Läs mer

 

 

 

 

Immateriellt kulturarv lyfts fram i nytt Leader-projekt

 

Immateriellt kulturarv – vad är det? Bland annat denna fråga vill KulturÖsterbottens nya projekt ge ett svar på.   Läs mer

 

 

Litteratur, teater, dialekter, dramaguidningar och mycket, mycket mer på Svenska veckan

 

Svenska veckan – en av årets absoluta höjdpunkter vid Luckan i Karleby och Luckan i Sydösterbotten – firas också i år med mångsidigt program, både för barn och vuxna, under hela veckan.   Läs mer

 

 

Hitta våra geocacher – hitta regionens äldre historia!

 

En verklig upptäcktsfärd i tid och rum – det av vad Leader-projektet ”Medeltid i samtid” bjuder på i och med lanseringen av en hel serie geocachar i Österbotten.   Läs mer

YRKESAKADEMIN I ÖSTERBOTTEN

 

International Nursing Contest

 

Fanny Granholm (andra från vänster) och Madelen Grankulla (andra från höger), som vann guld i Mästare2017 och guld i EuroSkills 2016 tävlar i Shanghai International Nursing Contest i november.

 

Fanny och Madelen är båda utexaminerade närvårdare från YA:s enhet i Pedersöre. Tack vare sina fina framgångar i de finländska och europeiska mästerskapen är de uttagna till att representera Finland i den internationella närvårdartävlingen i Kina.

 

Tävlingen avgörs 4-12.11 i Shanghai.

 

 

YA:s studerande uppträdde på Nordiska rådets gala

 

Ett tiotal studerande från Yrkesakademin i Österbotten och Yrkeshögskolan Novia uppträdde på Nordiska rådets prisutdelning den 1.11 i Finlandiahuset.

 

Förutom solisterna Fanny Forsander, Linnéa Hjerpe och Annika Ruokolahti medverkade också perkussionsgruppen Drum-phonix i programmet.