LEDARE

 

Yrkesutbildningen 2018!

 

Läs mer

Bild: LAAJA arkitekter

WASA TEATER

 

Stor renovering med kundupplevelse i fokus

 

År 2019 fyller Wasa Teater 100 år. Det kommer att firas med tillgänglighet, ny teaterrestaurang, publikvänlig repertoar och större salong. Wasa Teater kommer att öppna nya och gamla dörrar hösten 2019.

 

Läs mer

KULTURÖSTERBOTTEN

K.H. Renlund i rampljuset:

 

Barnteater lyfter fram affärsmagnat

 

Läs mer

 

 

Projektledare Pauliina Holmqvist.

Foto: Niklas Thomasfolk

KULTURÖSTERBOTTEN

 

Jultomten får hjälp vid Luckan i Sydösterbotten

 

Behöver jultomten hjälp med att hitta fina finlandssvenska böcker, cd-skivor eller andra perfekta julklappar?

 

Luckan i Sydösterbotten har extra julöppet i Kristinestad fredagen den 25 november kl. 10–18 och lördagen den 26 november kl. 9–13 samt lördagen den 17 december kl. 11–15. I Närpes bjuds det på glögg och fina julfynd på Lucia-dagen (den 13 december) kl. 12–16. Tisdagen den 20 december kl. 12–16 står sedan Kaskö i turen.

 

Barnpjäsen ”Grodan Klings jul” spelas på Familjecenter i Kristinestad torsdagen den 8 december kl. 11. Pjäsen, som är avsedd för barn i daghems- och lågstadieåldern, handlar om olikheter och förväntningar och om hur lätt det är att glömma bort det viktiga med högtiden. Inträdet är fritt.

 

Text: Hanna-Mari Kamppikoski

 

 

SÖFUK

Österbottnisk kalender 2017

 

Finlands historia i blickfånget

 

Läs mer

 

 

YRKESAKADEMIN I ÖSTERBOTTEN

 

YA-studerande representerar Finland i World Skills

 

Sofia Sundqvist, tredje årets studerande vid YA:s enheten i Pedersöre, har chans att bli den bästa närvårdaren i världen. Förra veckan blev hon uttagen bland tre andra tävlande till det finländska landslaget som ska tävla i världsmästerskapen i yrkesskicklighet. Sofia kommer att tävla i grenen närvårdare och tävlingen avgörs i oktober 2017 i Abu Dhabi.

 

Inför uttagningarna har Sofia tränat på de olika tävlingsmomenten vid enheten i Pedersöre. Efter nyår inleds träningarna med landslaget.

 

 

Tränarna Maria Nyberg och Tommy Björklund tillsammans med Madelen Grankulla på kickoff i Helsingfors.

YRKESAKADEMIN I ÖSTERBOTTEN

 

Madelen snart i hetluften i EuroSkills

 

Madelen Grankulla, tidigare närvårdarstuderande vid YA:s enhet i Pedersöre, tävlar för i det finländska landslaget i europamästerskapen i yrkesskicklighet. EuroSkills avgörs i början av december i Göteborg.

 

I fredags ordnade SkillsFinland en kickoff tillställning för landslaget i Ständerhuset i Helsingfors. Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen önskade de tävlande lycka till i de kommande utmaningarna och uttryckte stolthet över att Finland har ett kunnigt och yrkesstolt landslag som tävlar i europamästerskapen.

 

Madelen utexaminerades från Yrkesakademin i Österbotten våren 2016. Som bäst studerar hon till barnmorska vid yrkeshögskolan Novia.

 

 

Du kan se en intervju med Madelen här. Intervjun gjordes under TaitajaMästare2016 i Seinäjoki, där hon var med och tränade inför landslagsutmaningarna.

Yrkesakademin i Österbotten bland de bästa i landet

 

Yrkesakademin i Österbotten får även år 2017 stoltsera med att vara den andra bästa yrkesutbildaren i Finland. Landets yrkesutbildare rangordnas årligen av Utbildningsstyrelsen.

 

Placeringen baserar sig på olika mätare, som bland annat hur stor del av de utexaminerade som fått jobb efter studierna, hur stor del som avklarar sina studier inom utsatt tid och hur många som fortsätter studera efter sin examen.

Även lärarnas behörighet och vilka åtgärder skolan vidtar för att utveckla personalens kunnande beaktas då utbildarna rangordnas.

 

Rangordningen påverkar resultatfinansieringen för 2017.