Luckan i Karleby blir myndig – firar med filmpremiär och dansbandsrävar

Den 21 mars har det gått 18 år sedan infocentret Luckan i Karleby inledde sin verksamhet. Födelsedagsveckan firas med mängder av program vecka 12, dvs. 18–24 mars.

Veckan inleds måndag 18 mars med information om projektet Kulturkompis. Projektledare Carola Wiik finns då på plats i Luckan och delar ut kulturkompissedlar och snygga tygkassar till nuvarande och blivande kulturkompisar. På måndag kväll besöker författaren och bloggaren Ellen Strömberg Luckan för att berätta om sin bok Jaga vatten och om skrivande i allmänhet.

Veckan innehåller också något så ovanligt som en filmpremiärvisning. Det är Leader-projektet Vandring genom medeltidens Österbotten som i samarbete med illustratör Jenny Wiik och Rethink New Media Solutions producerat kortfilmer om några medeltida sägner och berättelser från Österbotten. Den första filmen, som nu alltså premiärvisas i Karleby, handlar om den sjuåriga flickan Helena från Karlaby gård i Pedersöre, som en vårdag på 1370-talet spårlöst försvann i skogen. Tio dagar senare hittades hon oskadd, efter att fadern bett till Heliga Birgitta. Filmen berättar om det dramatiska försvinnandet, återkomsten och om vallfärden från Österbotten till Vadstena, säte för Birgittas kloster.

Dansbandsrävarna ger en konsert på Jungsborg söndag 24 mars. Luckan har hand om biljettförsäljningen till konserten. Vi lottar också ut några CD-skivor bland alla som besökt Luckan under jubileumsveckan.

För barnen ordnas en föreställning med Den klingande grodan. Därtill ordnas ordkonstverkstäder med Hanna Klingenberg i några lågstadier, detta i samarbete med barnkulturnätverket BARK.

Luckan i Karleby ser fram emot en livlig jubileumsvecka! Häng med i firandet, du också!

Närmare information om Luckan-veckan: www.luckan/karleby och www.facebook.com/luckankarleby/ 

- - - - -

Luckan i Karleby inleder under våren också planeringen av ett nytt projekt kopplat till firandet av Gamlakarleby 400-årsjubileum år 2020. Pauliina Holmqvist har engagerats för att planera en barnbok som ska beskriva hur det var att vara barn i Gamlakarleby på 1600-talet, 1700-talet, 1800-talet och 1900-talet och i framtiden. Bokens innehåll ska också presenteras i dramaform för barn i Karleby under jubileumsåret.

Projektet finansieras av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne. Referensgruppen för Luckan i Karleby kommer också att söka samarbete och ekonomiskt stöd av Karleby stad för projektet och bokutgivningen.

Text: Reidunn Manderbacka, Luckan i Karleby & Ann-Maj Björkell-Holm, KulturÖsterbotten