YA kör delat på el

Från och med mars erbjuder Yrkesakademin i Österbotten personalen inom samkommunen möjlighet att använda sig av elbilar för arbetsresor. Bilarna är också möjliga att hyra privat under kvällar och helger. Elbilarna är en del i YA:s arbete för miljön och ett sätt att bidra till delad ekonomi inom samkommunen. 

Elbilarna är en del av OP-koncernens bilpool och i förlängningen kommer bilarna även att finnas tillgängliga för allmänheten att hyra under kvällar och helger.

Bilarna reserveras och hyrs via appen OP-yhteisauto, eller OP-bilpool. Bilarna laddas vid laddningsstolpar som finns i Vasa (Campus Kungsgården), Närpes (YA:s enhet i Närpes) och Jakobstad (mittemot Campus Allegro). 

Motsvarande koncept används även i bland annat Kotka, där bilarna dagtid används av stadens anställda och under kvällar och helger kan de hyras av stadens invånare.

Bilarna finns stationerade i Vasa vid Campus Kungsgården. Under sommaren är planerna att en av bilarna ska finnas tillgänglig vid YA:s enhet i Närpes.

Text: Sara Mannsén

Jennifer till final i TaitajaMästare2019

Jennifer Norrvik representerar YA i TaitajaMästare finalen i Joensuu i maj. Jennifer tog sig till final i grenen målning och tapetsering. I de andra semifinalgrenarna närvårdare, fordonsmekanik, visuellt försäljningsarbete och CNC-maskinbearbetning var YA:s studerande snubblande nära en finalplats, men fick se sig besegrade i år.

Förutom finalisten sänder YA även ett flertal domare och tolkar till finalen. Omkring 500 studerande gör upp om att vara bäst i landet under tre dagar i maj.

Luckan i Karleby blir myndig – firar med filmpremiär och dansbandsrävar

Den 21 mars har det gått 18 år sedan infocentret Luckan i Karleby inledde sin verksamhet. Födelsedagsveckan firas med mängder av program vecka 12, dvs. 18–24 mars.

Veckan inleds måndag 18 mars med information om projektet Kulturkompis. Projektledare Carola Wiik finns då på plats i Luckan och delar ut kulturkompissedlar och snygga tygkassar till nuvarande och blivande kulturkompisar. På måndag kväll besöker författaren och bloggaren Ellen Strömberg Luckan för att berätta om sin bok Jaga vatten och om skrivande i allmänhet.

Veckan innehåller också något så ovanligt som en filmpremiärvisning. Det är Leader-projektet Vandring genom medeltidens Österbotten som i samarbete med illustratör Jenny Wiik och Rethink New Media Solutions producerat kortfilmer om några medeltida sägner och berättelser från Österbotten. Den första filmen, som nu alltså premiärvisas i Karleby, handlar om den sjuåriga flickan Helena från Karlaby gård i Pedersöre, som en vårdag på 1370-talet spårlöst försvann i skogen. Tio dagar senare hittades hon oskadd, efter att fadern bett till Heliga Birgitta. Filmen berättar om det dramatiska försvinnandet, återkomsten och om vallfärden från Österbotten till Vadstena, säte för Birgittas kloster.

Dansbandsrävarna ger en konsert på Jungsborg söndag 24 mars. Luckan har hand om biljettförsäljningen till konserten. Vi lottar också ut några CD-skivor bland alla som besökt Luckan under jubileumsveckan.

För barnen ordnas en föreställning med Den klingande grodan. Därtill ordnas ordkonstverkstäder med Hanna Klingenberg i några lågstadier, detta i samarbete med barnkulturnätverket BARK.

Luckan i Karleby ser fram emot en livlig jubileumsvecka! Häng med i firandet, du också!

Närmare information om Luckan-veckan: www.luckan/karleby och www.facebook.com/luckankarleby/ 

- - - - -

Luckan i Karleby inleder under våren också planeringen av ett nytt projekt kopplat till firandet av Gamlakarleby 400-årsjubileum år 2020. Pauliina Holmqvist har engagerats för att planera en barnbok som ska beskriva hur det var att vara barn i Gamlakarleby på 1600-talet, 1700-talet, 1800-talet och 1900-talet och i framtiden. Bokens innehåll ska också presenteras i dramaform för barn i Karleby under jubileumsåret.

Projektet finansieras av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne. Referensgruppen för Luckan i Karleby kommer också att söka samarbete och ekonomiskt stöd av Karleby stad för projektet och bokutgivningen.

Text: Reidunn Manderbacka, Luckan i Karleby & Ann-Maj Björkell-Holm, KulturÖsterbotten

Campus Kungsgården fick kreativt utrymme

I slutet av februari öppnades dörrarna till YA Creative, ett kreativt utrymme i Campus Kungsgården. Utrymmet finns på andra våningen i A-huset och kan användas som mötesrum, undervisningsrum, en plats att gå till för att läsa dagens tidning och mycket mer – låt kreativiteten flöda!

I rummet finns bland annat en presentationsskärm med dator, trådlöst nät, och möjlighet att hålla Skypemöten. Rummet är också tillgängligt för externa bokningar.

Text: Sara Mannsén   Foto: Kim Blåfield

Företagande i både podcast och videon

Våga Satsa är ett projekt som bland annat ordnar kurser och föreläsningar för de som vill starta ett eget företag. Men, projektet finns också som podcast och video.

Österbotten är som känt en mycket företagsam region, och det märks inte minst i projektet Våga Satsa. Projektet riktar sig till redan etablerade företagare och till de som vill starta eget företag, och allt fler personer intresserar sig för projektets kurser och föreläsningar.

Våga Satsa har en egen podcast där österbottniska företagare lyfts fram. Podcasten diskuterar både stora och små ämnen kring företagande, och merparten av de som intervjuas har micro- eller småföretag på landsbygden i Österbotten. Lyssna på Våga Satsa Podcast på www.soundcloud.com

Nyligen lanserades också videoserien “Starthjälp” på www.boden.fi. I serien får man svar på sådant man kan fundera på när man vill starta ett företag. Serien är uppdelad i sju avsnitt, där varje avsnitt fokuserar på ett visst område kring företagande. Se hela serien - eller välj ett område som du vill veta mera om! "Starthjälp" är inspelat med företagsrådgivare från Vasek, Startia, Dynamo, Kristinestads Näringslivscentral, Fennia och Convido.

Projektet Våga Satsa finansieras av NTM-centralen.

Text: Sofia Sundholm   Foto: Kim Blåfield

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (SÖFUK)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Ulrica Karp
Redaktionsråd: Ulrica Karp, Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Jan Fröjdö, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg